Hlavní obsah

Američtí vojáci zůstanou v Kábulu, dokud neodjedou všichni Američané

Washington

Americký prezident Joe Biden prohlásil v rozhovoru pro stanici ABC, že je odhodlán ponechat jednotky USA v Afghánistánu, dokud nebudou evakuováni všichni Američané, i kdyby to znamenalo zachovat vojenskou přítomnost v zemi po 31. srpnu, ačkoli do září měli být všichni, až na ochranu velvyslanectví, staženi.

Foto: Jawad Sukhanyar, Reuters

Davy lidí spěchajících do terminálu kábulského mezinárodního letiště.

Článek

Prezident zdůraznil, že se Spojené státy pokusí evakuovat všechny před koncem srpna. Připustil však, že by to mohlo trvat déle: „Pokud tam zůstanou američtí občané, zůstaneme do té doby, než je dostaneme všechny pryč.”

Biden v rozhovoru pro stanici ABC znovu hájil rozhodnutí stáhnout zbývající americké jednotky ze země a zároveň uvedl, že se nedalo vyhnout chaosu. Na dotaz, zda bylo možné zvládnout odchod zbývajících vojsk lépe bez chaosu, odpověděl: „Ne”.

Šéf Bílého domu se stal terčem ostré kritiky za svůj postup při stahování z Afghánistánu, kterému v posledních dnech dominovaly scény chaosu na kábulském letišti a v jeho okolí, kde se lidé zoufale snažili dostat se ze země, poznamenala agentura Reuters.

Kritizován byl i za rychlý odchod ze země, který umožnil Tálibánu rychle ovládnout zemi, a nedostatečnou připravenost plánů na evakuaci afghánských spolupracovníků

Tálibán Afghánistán neovládne, tvrdil americký prezident Biden. Má krev na rukou, viní ho kritici

Amerika

Evakuace se musí urychlit

Poté, co radikální islamistické hnutí Tálibán rychle ovládlo prakticky celou zemi, zůstalo v zemi až 15 000 Američanů, poznamenala agentura AP. Spojené státy se snaží zároveň evakuovat afghánské spolupracovníky a jejich příbuzné, jejichž počet šéf Bílého domu odhadl na 50 000 až 65 000. Zatím USA odvezly ze země celkem několik tisíc lidí.

Aby se podařilo všechny evakuovat do konce měsíce, bude muset současná evakuační mise zrychlit na pět až sedm tisíc evakuovaných denně, dodal Biden.

Šéf Bílého domu v rozhovoru rovněž konstatoval, že Tálibán zatím spolupracuje a umožňuje, aby se mohli dostat ze země Američané, nicméně připustil, že Spojené státy „mají určité potíže” s evakuací afghánských spolupracovníků. Ty Tálibán nechce pouštět přes kontroly na cestě na letiště.

Americký ministr obrany Lloyd Austin ve středu uvedl, že americké jednotky nemají kapacitu na to, aby pomohly lidem v Afghánistánu dostat se na mezinárodní letiště v Kábulu, odkud odlétají evakuační letadla. Vojáci USA se podle něj soustředí výhradně na zajištění bezpečnosti na letišti, v Kábulu jich je nyní kolem 4500.

Reklama

Výběr článků

Načítám