Hlavní obsah

Americký senátor si spletl Washington se Západní Austrálií

Americký republikánský senátor Ted Cruz zaútočil na Twitteru na demokraty, že kvůli koronaviru zabíjejí v lidech radost. Důvodem byl údajný zákaz tance na soukromých silvestrovských oslavách. Toto doporučení ovšem nevydal americký stát Washington, ale vláda Západní Austrálie. K záměně senátora vedlo, že obě oblasti používají stejnou zkratku WA, napsal list The Guardian.

Foto: Reuters

Texaský senátor Ted Cruz

Článek

„Demokraté v modrých státech jsou mocí opilí autoritáři, kteří zabíjejí radosti,“ napsal na Twitteru, kde vysvětlil, jak k tomu dospěl. „Stát Washington: NENÍ DOVOLENO TANČIT! Kašlat na racionální a svobodné občany.“

Za modré státy se označují ty, kde vyhrála volby Demokratická strana, protože její barva je modrá. Ve státě Washington na severozápadě USA vítězí ve volbách pravidelně.

Ted Cruz se ovšem zmýlil, žádný takový zákaz ve státě Washington vydán nebyl. Šlo o odpověď vlády státu Západní Austrálie na dotaz na Facebooku k aktuálně platným nařízením v boji proti koronaviru ve městech Perth a Peel, které jsou platné do 4. ledna.

Tam je nařízeno nosit roušky ve všech veřejných uzavřených prostorách. Zakázáno je i tancovat s výjimkou svateb.

Uživatelka Gillian Argentino se tam ptala místní vlády: „Musíme nosit roušky na soukromé silvestrovské party? A jsou silvestrovské party stále povolené?”

Zástupce australské vlády jí odpověděl: „Ahoj Gillian, roušky v soukromých rezidencích nejsou vyžadovány. Tanec není povolen.“

Vláda WA ovšem neznamenala vládu státu Washington, ale vládu Západní Austrálie. Obě oblasti používají zkratku WA. A Ted Cruz, který neúspěšně usiloval o kandidaturu na nominanta do boje o Bílý dům, to tvrdě schytal.

Americký demokratický kongresman Eric Swalwell mu na Twitteru vzkázal: „Ahoj Tede, WA je Západní Austrálie. Jinak skvělý tweet.“

Ted Cruz proto urychleně tweet stáhl, na což Swalwell jedovatě zareagoval: „Jackpot. Ted Cruz vymazal svůj mylný, pobuřující tweet.“

Ten však už začal kolovat v kopiích. Například podplukovník amerického letectva Adam Kinzinger mu doporučil: „Protože to Ted Cruz smazal, posílám to, aby si všichni z nás pamatovali a napřed si zprávu sami prověřili, než zveřejní dezinformaci.”

Reklama

Výběr článků

Načítám