Hlavní obsah

Americký ministr obrany přiletěl do Afghánistánu, varuje před tuhými boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Americký ministr obrany Robert Gates přiletěl v pondělí na nečekanou návštěvu Pákistánu. Ještě před přistáním upozornil, že koaliční síly se v této zemi musí připravit na tvrdé boje proti extremistickému hnutí Tálibán, napsala agentura AFP.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

"Není pochyb o tom, že vývoj je pozitivní, ale řekl bych, že je ještě příliš brzy" se vyjadřovat, uvedl ministr. Mezinárodní i afghánské síly musejí očekávat "velmi tvrdé boje a velmi těžké dny", dodal.

Jednotky Severoatlantické aliance společně s afghánskými vojáky zahájily před třemi týdny v jižní části země, kde má Tálibán své hlavní bašty, rozsáhlou operaci Muštarak. Nasazeno do ní bylo zatím na 15 000 vojáků, kteří dobyli město Mardžáh. [celá zpráva]

Násilí trvá

Při výbuchu dvou podomácku vyrobených bomb v severozápadním Afghánistánu zahynulo v neděli 12 lidí. Oznámila to v pondělí agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroje.

První exploze zasáhla v provincii Badghís vozidlo, v němž zahynulo deset cestujících. O několik minut později vybuchla druhá nálož, která v policejním voze zabila dva policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám