Hlavní obsah

Americké a vládní síly letos zabily v Afghánistánu více civilistů než vzbouřenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Počet civilních obětí bojů v Afghánistánu v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 27 procent, uvedla OSN. Současně upozornila, že poprvé mají více obětí na svědomí vládní síly spolu s americkými vojsky než vzbouřenci.

Foto: Reuters

Afghánský chlapec zraněný při náletu (ilustrační foto)

Článek

V první polovině roku bylo zabito 1366 civilistů a dalších 2446 jich bylo zraněno. Mise OSN v Afghánistánu UNAMA uvedla, že počet obětí je „šokující a nepřijatelný“. Snížení počtu obětí považuje za nedostatečné, byť je jich nejméně od roku 2012.

Podle zprávy připadá 717 civilních obětí na americká a vládní vojska, militanti jich mají na svědomí 531. Pětina obětí připadá na nálože nastražené zejména u silnic.

Při náletech, které většinou podnikají Američané, zahynulo 363 lidí včetně 89 dětí.

Americké velení zprávu popírá, vlastní čísla neuvedlo

Americká armáda zprávu UNAMA odmítla s tím, že její čísla jsou přesnější a že její síly v Afghánistánu „vždy pracují na tom, aby se vyhnuly zranění nebojujících civilistů.“ Vlastní čísla ale nezveřejnila.

K růstu počtu obětí přispělo výrazné zvýšení aktivity amerického letectva po nástupu Donalda Trumpa. [celá zpráva]

Ředitelka asijského odboru organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch Patricia Gossmanová uvedla, že civilisté platí hroznou cenu za „nálety a noční razie“: „Ačkoli američtí důstojníci v Kábulu opakované tvrdí, že berou civilní oběti vážně, neprovádějí adekvátní vyšetřování, jež by určila přesný počet obětí nebo odhalila omyly při zacílení akcí. Obvyklé tvrzení, že se Tálibán skrývá mezi civilisty, není omluvou pro zabíjení civilistů v takovém počtu.“

Z porovnání čísel se zdá, že Tálibán chce skutečně omezit počet civilních obětí, jak letos halasně prohlásil při mírových jednáních. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám