Hlavní obsah

Američané v Jižní Koreji strašili stíhačkami, po ranveji rolovaly celé perutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Americké letectvo minulý týden během vojenského cvičení Beverly Herd na vojenském letišti Osan Air Base v Jižní Koreji předvedlo takzvaný Elephant Walk. Tak se nazývá hromadné rolování více perutí bojových letounů na letištní ploše. Na vzletové dráze se tak v jednu chvíli představilo několik desítek strojů F-16 Fighting Falcon a A-10 Thunderbolt.

BEZ KOMENTÁŘE: A-10 Thunderbolt II a F-16Video: WarLeaks/SSgt. Ashley Manz

 
Článek

Manévr Elephant Walk měl podle velení letectva vyslat signál Severní Koreji. Měl znamenat ujištění Soulu o připravenosti a odhodlání Američanů přispěchat na pomoc v případě napadení Jižní Koreji.

Chlouba, která měla jít do šrotu

Letouny A-10 Thunderbolt byly přitom před dvěma lety označovány za zastaralé a letectvo počítalo s jejich vyřazením. Pentagon ale své plány přehodnotil, když uznal, že spolehlivé americké tankobijce jsou prostě příliš užitečné na to, aby šly do důchodu.

Vedle tradičně napjatého vztahu Spojených států se Severní Koreou se v poslední době vyostřuje také vztah mezi Washingtonem a Pekingem. Čína totiž v Jihočínském moři vybudovala umělé ostrovy a na nich letiště.

Podle Pekingu slouží k mírovým účelům, podle USA ale Čína sleduje vojenské záměry. Čínské územní nároky v regionu zvyšují mezi oběma mocnostmi napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám