Hlavní obsah

Američané plánují hlídky v Jihočínském moři

– Washington

Americké námořnictvo má v úmyslu hlídkovat ve sporné oblasti v Jihočínském moři. Hlídky se mají konat zhruba dvakrát za čtvrtletí kolem umělých ostrovů za hranicí 12 námořních mil, která vymezuje pásmo pobřežního moře, sdělil v pondělí agentuře Reuters nejmenovaný činitel americké obrany. Kroky prý mají upozornit Čínu a další země na nároky Spojených států podle mezinárodního práva.

Foto: US Navy/CPO John Hageman/Handout via Reuters , Reuters

Americký torpédoborec USS Lassen

Článek

"Budeme se tam vracet zhruba dvakrát za čtvrtletí nebo o něco častěji," sdělil podle Reuters nejmenovaný činitel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva se objevila nedlouho poté, co americký torpédoborec USS Lassen minulý týden v úterý údajně pronikl za hranici 12 námořních mil, vymezující pásmo pobřežního moře, kolem Spratlyho ostrovů, které si nárokuje Čína. Vojenské plavidlo ve sporné oblasti v Jihočínském moři hlídkovalo jen několik hodin, uvedly tehdy americké armádní zdroje.

Peking poté zkritizoval Washington, že tímto manévrem ohrozil suverenitu a bezpečnostní zájmy Číny. Čína rovněž uvedla, že americké plavidlo "sledovala a varovala".

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes na pondělní akci uspořádané zpravodajským webem Defense One podle agentury Reuters uvedl, že zajištění svobody plavby v Jihočínském moři je v zájmu Spojených států. Je prý tudíž možné očekávat další "projevy tohoto zájmu".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám