Hlavní obsah

Američana v KLDR obvinili z protistátní činnosti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severokorejské úřady obvinily zadrženého amerického turistu z protistátní činnosti. V pátek to oznámila státní agentura KCNA. Muži korejského původu hrozí až deset let v trestanecké kolonii.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Severokorejský pohraničník

Článek

„V průběhu vyšetřování byly odhaleny důkazy, že spáchal zločin proti Korejské lidově demokratické republice (KLDR). Ke svému činu se přiznal,“ uvedla severokorejská agentura. Podrobnosti k obvinění KCNA nepřinesla, informovala jen, že se s obviněným Baem Jun-ho v pátek setkal zástupce švédského velvyslanectví v Pchjongjangu.

Švédsko v severokorejské metropoli zprostředkovává kontakt USA s vládou, protože tyto země spolu neudržují diplomatické styky.

Za protistátní činnost hrozí v KLDR trest pěti až deseti let nucených prací, uvedla agentura Reuters.

Měl prý u sebe záběry z poprav

Bae, jehož americké jméno zní Kenneth Bae, přicestoval do Severní Koreje minulý měsíc. Jeho rodina minulý týden oznámila, že byl v KLDR zatčen.

Podle jihokorejského deníku Kookmin Ilbo byl Bae zatčen kvůli počítačovému pevnému disku, na němž měl uloženy záběry z poprav severokorejských zběhů a disidentů. List New York Times napsal, že Bae jezdil do KLDR opakovaně, protože tam jakožto majitel cestovní kanceláře vozil turisty a zájemce o investice.

Bae není prvním Američanem zadrženým v KLDR. V roce 2009 tamní soud uložil trest 12 let nucených prací dvojici žurnalistů za ilegální překročení hranice. Novináři byli posléze vydáni do USA, do Pchjongjangu pro ně osobně přiletěl exprezident Bill Clinton. V témže roce pak severokorejské úřady na čas zadržovaly také misionáře Roberta Parka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám