Hlavní obsah

Internace 100 000 lidí v trestaneckých koloniích pokračuje i za mladého Kima

Novinky, rei
Soul

Jen den poté, co informovaly o popravě náměstka ministra obrany Severní Koreje rozstřelením dělostřeleckým granátem, zveřejnily jihokorejské sdělovací prostředky ve čtvrtek satelitní snímky pracovních táborů na komunistickém severu. Dokazují, že internace pokračují i za nového vůdce Kim Čong-una. Nepotvrdily se ani zprávy, že režim dal v červnu uzavřít Trestaneckou pracovní kolonii 22, největší z táborů postavených po vzoru sovětského gulagu.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Pokračuje tam sklizeň i produkce uhlí, z čehož neplyne, že by byl tábor uzavřen a severokorejské úřady vězně pomalu přesouvají a nahrazují je běžnou pracovní silou,“ uvedl Výbor pro lidská práva v Severní Koreji sídlící ve Washingtonu, který dal 11. října snímky pořídit.

Satelitní záběry nicméně potvrdily, že z tábora zmizela budova, kterou uprchlíci označili za místo, kde byli lidé vyslýcháni. „Tábor ale zůstává v provozu,“ uvedla organizace.

Trestanecká kolonie 22 je ve skutečnosti komplexem hned několika táborů chráněných zdmi a elektrickými dráty. Jeho dřívější pracovníci, kteří z KLDR uprchli, uvedli, že kolonii hlídá tisíc ozbrojených mužů. Tábor zabírá 225 kilometrů čtverečních a režim v něm drží až 50 000 lidí, většinu doživotně.

Žádnému vězni se z tábora nepodařilo nikdy utéct, uvedli bývalí strážci. Ti také řekli, že na vězních včetně dětí se provádějí různé medicínské i zbrojní experimenty.

Odhaduje se, že v severokorejských trestaneckých táborech je zadržováno na 100 000 lidí.

Reklama

Související články

Kim dovoluje Severokorejcům mobily a pizzu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží změnit image své země tím, že nově povoluje jejím občanům pořizovat si mobilní telefony a jíst pizzu. Uvedl to server...

Výběr článků

Načítám