Hlavní obsah

Afghánští strážci pracující pro Američany postříleli policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Jednačtyřicet Afghánců, pracujících jako ochranka Američanů, bylo zatčeno. V přestřelce zastřelili šéfa policie v provincii Kandahár a možná až osm dalších policistů. Chtěli tak osvobodit dva zadržené zločince.

Článek

Kancelář afghánského prezidenta Hámida Karzáího vydala zprávu, která popsala dění takto: „Ozbrojení muži ze soukromé bezpečnostní služby z Kandaháru se pokusili osvobodit dva zločince. Napadli kancelář místního žalobce. Policejní šéf v Kandaháru a šéf oddělení pro vyšetřování zločinů jim v tom bránili. Strážči proto na ně zahájili palbu."

Podle zprávy prezidentské kanceláře Američany vycvičení příslušníci soukromé ochranky zabili oba muže. Zastřelili i několik dalších policistů. Celkový počet zabitých policistů se pohybuje mezi pěti a devíti.

Karzáí zločin odsoudil jako ránu pro správu země. Američané uvedli, že v Kandaháru došlo k incidentu, ale mluvčí neuvedl žádné další detaily.

Podle některých svědků byly na místě přestřelky i americké jednotky, potvrzeno to však není.

V Afghánistánu zahynulo pět zahraničních vojáků

Čtyři muži, údajně Američani, zahynuli v provincii Vardak jižně od Kábulu, když jejich automobil najel na minu. O národnosti obětí informovalo radikální hnutí Tálibán.

Pátou obětí byl příslušník mezinárodní mírové mise ISAF, kterého zabila nastražená nálož na východě země. Aliance jeho národnost neoznámila, Čech to ale nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám