Hlavní obsah

Afghánistán nechte být, napsal Tálibán Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský radikální Tálibán varoval v úterý vůdce extremistického Islámského státu, aby v Afghánistánu nezakládal paralelní povstalecké hnutí. Uvedla to agentura AFP. Tálibán zjevně znepokojují množící se střety s bojovníky proklamujícími věrnost Islámskému státu.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Článek

Tálibán poslal šéfovi Islámského státu Abú Bakr Bagdádímu dopis, který se objevil na internetu v paštunštině, urdu, arabštině a darí. Argumentuje v něm, že „džihád proti Američanům a jejich spojencům musí být veden pod jednou vlajkou a jedním vedením“.

„Islámský emirát (Tálibán) se nedomnívá, že větší počet bojovníků džihádu prospívá džihádu nebo muslimům,“ napsal zástupce vůdce Tálibánu Achtar Muhammad Mansúr a varoval před vměšováním se IS do dění v Afghánistánu: „Vaše rozhodnutí na dálku povede ke ztrátě podpory Islámskému státu ze strany náboženských učenců a mudžahedínů, a Islámský emirát bude nucen reagovat, aby ubránil to, čeho dosáhl“.

Podle AFP vzkaz ilustruje obavy Tálibánu z šířícího se vlivu Islámského státu. „Tento dopis je svého druhu návrh na usmíření, říká, že jsou na stejné lodi a neměli by spolu válčit,“ komentoval afghánský analytik Ahmad Saídí.

Související témata

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

Z afghánského jihu a východu jsou už několik týdnů hlášeny střety mezi těmito dvěma radikálními organizacemi. Velitel spojeneckých vojsk v Afghánistánu generál John Campbell minulý měsíc uvedl, že IS se snaží v Afghánistánu zlákat povstalce do svých řad, ale samostatně ještě operovat nemůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám