Hlavní obsah

A tady jsem, říká na videu vůdce Boko Haram. Měl být už šestkrát mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická skupina nigerijských islamistů Boko Haram umístila na internet nahrávku, na níž je údajně její vůdce Abubakar Shekau. Nigerijští vojáci přitom v srpnu oznámili, že mu přivodili „těžké zranění ramene“. Některé zprávy dokonce hovořily o tom, že je Shekau mrtev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vůdce Boko Haram je zřejmě stále na živuVideo: Reuters

 
Článek

„Ve svých médiích jste vysílali a publikovali zprávy o tom, že jste mě zranili a zabili. A tady jsem,“ říká na videu muž, jenž tvrdí, že je Abubakar Shekau. Pokud se jeho identita potvrdí, bude to již pošesté, co nigerijská armáda oznámila zabití šéfa Boko Haram a nakonec vyšlo najevo, že to není pravda.

Abubakar Shekau, známý také jako Darul Tavhíd, je vůdce Boko Haram od přelomu let 2009 a 2010. Skupina v roce 2015 slíbila věrnost Islámskému státu a přejmenovala se na jeho Západoafrickou provincii. O jeho životě je podobně jako u dalších sunnitských radikálů velmi málo známo.

V salafistické sektě Boko Haram působil od jejího vzniku v roce 2002 a stal se zástupcem jejího zakladatele a prvního vůdce Mohammeda Yusufa. Když Yusufa v roce 2009 zabily nigerijské vládní síly, nahradil ho v čele Boko Haram.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám