Hlavní obsah

Sunak možná doufá, že mu úspěch ve volbách vykopou angličtí fotbalisté

Britský ministr Rishi Sunak mnohé, včetně svých spolustraníků, zaskočil vyhlášením parlamentních voleb již na 4. července. Konzervativcům tak nedal mnoho času na ucházení se o podporu voličů krátce poté, co strana utrpěla drtivou prohru v anglických lokálních volbách. Mnoho Britů se též pozastavilo nad tím, proč chce volby pořádat v průběhu Mistrovství Evropy ve fotbale 2024? Novináři z agentury Reuters ovšem poukazují na možnost, že by mu volební preference mohl nahnat právě dobrý výkon anglických fotbalistů.

Foto: Profimedia.cz

Rishi Sunak s trenérem anglické fotbalové reprezentace Garethem Southgatem

Článek

Sunak sám je zapáleným fotbalovým fanouškem podporujícím jihoanglický Southampton FC a často propaguje i své zapojení do anglického národního týmu. Ten patří k favoritům letošního turnaje, přičemž před třemi lety skončil mančaft trenéra Southgatea na druhém místě. Podle Reuters je tedy možné, že by předpokládaný dobrý výkon anglických fotbalistů skomírající kampani konzervativců zajistil nový náboj.

O spojení mezi sportovními výsledky a politikou se v Anglii dlouho polemizuje. Nejvíce je v tomto ohledu připomínán rok 1970, kdy čtyři dny po prohře Angličanů ve čtvrtfinále mistrovství světa se Západním Německem zcela nečekaně prohrál ve volbách tehdejší premiér Harold Wilson. Debata o tom, jak moc výsledek zápasu ovlivnil výsledek voleb, se vede do teď.

Stefan Mueller z University College Dublin a Liam Kneafsey z Trinity College, kteří se touto problematikou zabývají, uvedli, že sportovní výsledky pravděpodobně ovlivňují výsledky voleb, ale není dostatek případů, kdy se volby konají v průběhu významných sportovních událostí, aby se dal tento vliv přesněji kvantifikovat. „Ve skutečnosti by našim definitivním testům pomohlo, kdyby politici v tuto dobu pořádali více voleb,“ uvedl Kneafsey.

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už 4. července

Volby

Minimálně je zdokumentované, že angličtí fotbaloví fanoušci berou výkony svého týmu jako ukázku síly národa. V roce 2016, čtyři dny po referendu o odchodu z Evropské unie, památně během osmifinále Eura skandovali posměšný pokřik na účet EU s frází „Všichni jsme volili ven“. V tomto zápase Anglii z turnaje překvapivě vyřadil Island, který také není v Evropské unii.

Pokud se angličtí fotbalisté letos vyhnou překvapivému a potupnému vyřazení ve skupině, pak by se parlamentní volby konaly čtyři nebo pět dní po jejich osmifinálovém zápase. V tom by mohli narazit i na pořadatelskou zemi a svého odvěkého rivala, Německo.

To jen ukazuje, že tvrzení, že Sunak vsází vše na anglické reprezentanty, by pochopitelně bylo přehnané. Jde o příliš velké riziko, a ať by Angličané hráli sebelépe, na to, aby konzervativci dotáhli propastnou ztrátu, již podle průzkumů na favorizovanou Labouristickou stranu mají, by to nejspíš určitě nestačilo.

Fotbalová teorie spíše ukazuje, že političtí experti pro Sunakovo rozhodnutí k brzkému uspořádání voleb, jímž podle deníku The Guardian své spolustraníky připravil o možnost vést delší kampaň a uvrhl je do těžké melancholie, zkrátka nemají dobré vysvětlení. Někteří poukazují na nedávný pokles britské inflace ke dvěma procentům nebo na náznaky, že Sunakův program na odesílání žadatelů o azyl do Rwandy selže a konzervativcům ublíží ještě víc. To je ovšem přibližně stejně dobré vysvětlení, jako že úspěch ve volbách vsází na fotbal.

Do britského parlamentu se vrátil „bionický poslanec“, přišel o ruce i nohy

Evropa

Výběr článků

Načítám