Hlavní obsah

Do britského parlamentu se vrátil „bionický poslanec“, přišel o ruce i nohy

Výjimečnou jednotu ukázali ve středu britští politici, když potleskem ve stoje přivítali zpět v dolní komoře poslance Craiga Mackinlayho, který kvůli sepsi přišel o obě ruce a nohy a má místo nich protézy. Konzervativec, který byl přes dva týdny v kómatu, chce nyní pomáhat lidem s podobnými zdravotními problémy. Říká si „bionický poslanec“.

Craig Mackinlay se vrátil do dolní komory britského parlamentu.Video: Reuters

 
Článek

Když Mackinlay bez pomoci vstoupil do Dolní sněmovny, povstala kompletní dolní komora a začala tleskat. Britský premiér Rishi Sunak svého stranického kolegu označil za inspiraci.

Z galerie přihlížely Mackinlayho manželka a čtyřletá dcera.

„Jak víte, tleskání nepovolujeme,“ napomenul poslance předseda dolní komory Lindsay Hoyle, ovšem ihned dodal: „Toto je ale výjimka.“

„Je to pro mě emotivní den,“ řekl kolegům Mackinlay a zavtipkoval, že kvůli svým novým končetinám porušil parlamentní pravidla oblékání, protože si vzal tenisky a neměl sako.

Foto: Jordan Pettitt, ČTK/AP

Konzervativní poslanec Craig Mackinlay

Mackinlayho zdravotní potíže přišly velmi náhle. Když šel loni 27. září spát, necítil se sice dobře, ale rozhodně nečekal, že během jediného dne jeho tělo zmodrá. Po převozu do nemocnice strávil 16 dní v lékaři navozeném kómatu. Jeho manželce řekli, že má pětiprocentní šanci na přežití.

Když se znovu probudil, zjistil, že jeho končetiny zčernaly, a tak mu je v prosinci všechny amputovali. „Podařilo se jim zachránit je nad lokty a nad koleny,“ řekl. „Takže se dá říct, že mám štěstí,“ podotkl. S protézami se naučil znovu chodit, ale stále zažívá těžké chvíle. „Třeba po ránu, když se probudím z hezkého snu, ale pak si uvědomím, že nemám ruce.“

Ve své další politické kariéře se Mackinlay chce zasazovat o to, aby o nebezpečích sepse šířil povědomí a pomáhal pacientům.

Sepse je o přehnané reakci na infekci

Během sepse imunitní systém přehnaně reaguje na infekci a tělo začne poškozovat své vlastní orgány.

V Británii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, každou hodinu na sepsi podle organizace The UK Sepsis Trust zemře pět lidí, ročně tedy přibližně 43 800 osob.

V téměř jedenáctimilionovém Česku lze podle pražské Ústřední vojenské nemocnice počet onemocnění sepsí odhadnout na zhruba 30 000 ročně.

Podle studií otravě krve podlehne 34 až 36 procent pacientů, což by v ČR znamenalo kolem 10 500 osob.

Osmiletá Britka přišla kvůli meningitidě o končetiny. Jako první dítě dostala high-tech protézy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám