Hlavní obsah

Sunak: Johnson tlačil na jmenování lordů navzdory rozhodnutí Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statisíce lidí už podepsaly petici za zamítnutí seznamu poct, které na sklonku své vlády i pro své spojence navrhl někdejší britský premiér Boris Johnson. Jde mimo jiné o lordské či rytířské tituly. Nynější britský předseda vlády Rishi Sunak tvrdí, že expremiér na něj tlačil, aby zasáhl, když výbor Sněmovny lordů zamítl osm z Johnsonových nominací.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský expremiér Boris Johnson. Snímek z března 2023

Článek

„Johnson mě požádal, abych udělal něco, na co jsem nebyl připraven,“ řekl citovala stanice BBC Sunaka. Expremiér podle něj chtěl, aby Sunak buď ignoroval rozhodnutí jmenovacího výboru, nebo alespoň titul lorda dotyčným lidem slíbil.

Johnson už v pátek rezignoval na svůj poslanecký mandát poté, co v předstihu dostal kopii závěrečné zprávy parlamentního vyšetřovacího výboru. Ten se po téměř roce vyšetřování v pondělí formálně shodl na tom, že Johnson během epidemie covidu-19 záměrně lhal poslancům o večírcích v premiérském sídle v Downing Street, informovala dopředu stanice Sky News.

Sedmičlenný vyšetřovací výbor složený převážně z poslanců konzervativců se Johnsonovou kauzou zabýval téměř rok. Expremiér už dříve připustil, že poslance uvedl v omyl, prý to ale nebyl záměr.

Policie zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou

Zahraniční

Odstoupením z parlamentu se Johnson vyhnul možnému postihu v podobě pozastavení poslaneckého mandátu. Výbor ale stále expremiéra může potrestat odejmutím některých výhod poskytovaných bývalým poslancům, podotkla Sky News.

Rezignovali už také Johnsonovi spojenci, konzervativní poslanec Nigel Adams a jeho stranická kolegyně Nadine Dorriesová.

Skotská expremiérka zatím volná

Bývalá skotská premiérka Nicola Sturgeonová byla zatím v neděli propuštěna bez obvinění poté, co ji policisté předtím zatkli v souvislosti s policejním vyšetřováním financí Skotské národní strany.

Foto: Pool, Reuters

Skotská expremiérka Nicola Sturgeonová. Archivní snímek

Vyšetřovatelé zkoumají, co se stalo s částkou více než 600 tisíc liber (více než 16,6 milionu Kč), které byly vybrány v souvislosti s kampaní za nezávislost Skotska, ale mohly být nakonec použity k jiným účelům. „Vím nade vší pochybnost, že jsem se ničím neprovinila,“ vzkázala v prohlášení na Twitteru Sturgeonová, zatímco její spolustraníci podle listu The Daily Telegraph stupňují tlak na její odchod z partaje.

To hlavní teprve přijde a Rusové nevědí kde, řekl britský poslanec o ukrajinské protiofenzivě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám