Hlavní obsah

Summit EU zkrachoval, na kompromisu se delegáti nedohodli

– BRUSEL

Evropská unie se nebyla schopna dohodnout na historicky první ústavní smlouvě. Italský premiér Silvio Berlusconi oznámil krach jednání na obědě, ke kterému se přítomných 28 státníků sešlo ve 14 hodin.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Nikdo nebude chtít vyslovit slovo porážka. Důraz bude kladen na to, že přes tento dílčí neúspěch musí pokračovat budování ambiciózní konstrukce Evropské unie," uvedl italský diplomat před obědem.

Jednání fakticky nezačalo

Jednání na nejvyšší úrovni nikdy v podstatě nezačalo. Italové zahájili v pátek sérii bilaterálních schůzek a na jejich základě zjistili, že nikdo - ani Španělé a Poláci na jedné straně, ani Němci a zejména Francouzi na druhé - nebyli ochotni slevit ze svých pozic, pokud jde o způsob dosahování kvalifikované většiny při rozhodování v Radě EU.

"Ztroskotalo to na otázce dvojí většiny. Polsko se bude muset rozhodnout, zda chce být v unii nebo ne," sdělil ČTK britský diplomat, podle něhož je naděje, že Španělsko by svůj vzdor snáze zmírnilo než Polsko.

Berlusconi: Dohoda byla nemožná

"Bohužel, ohledně hlasovacího systému se dohoda ukázala naprosto nemožná," musel přiznat odpoledne na tiskové konferenci italský premiér Silvio Berlusconi. Pozice dvou táborů v tomto bodu byly příliš vzdálené, než aby se daly překlenout, dodal.

Italský premiér nepodpořil plán francouzského prezidenta na posílení spolupráce zakládajících států EU a také se vyhnul kritice desítky nováčků, kteří do unie vstoupí 1. května 2004.

Berlusconi se snažil zmírnit neúspěch na závěr svého půlročního předsedání Evropské unii dlouhým výčtem bodů, v nichž se podařilo dosáhnout shody a které už nebude třeba znovu otevírat, až předsednictví přejde od nového roku do rukou Irska. Ostatně připomenul, že zatím žádnou mezivládní konferenci se nepodařilo dokončit za předsednictví země, která ji spustila - a nyní se začalo v říjnu v Římě. Příští summit EU je plánován na březen 2004.

Špidla je zklamán

Český premiér Vladimír Špidla je zklamán neúspěchem summitu EU, který nebyl schopen schválit kvalitní evropskou ústavu. Domnívá se však, že není všem dnům konec, a doufá, že velmi omezený počet problémů, na kterých jednání ztroskotalo, se povede vyřešit v dohledné budoucnosti.

"Byla zde možnost postoupit a vytvořit text, který je lepší než Smlouva z Nice, a to ve všech ohledech. Nepodařilo se to a Evropa tak utrpěla etapovou porážku," řekl premiér. "Nemohu to považovat za úspěch a jsem z toho zklamaný," podotkl. Lepší žádná dohoda, než špatná

Dnešní neúspěch vyvolá podle Špidly v unii jisté okamžité problémy, například při schvalování příští finanční perspektivy na období po roce 2006; bude se o ní jednat souběžně s pokračující debatou o ústavě, což není ideální. Na druhé straně je zřejmé, že se 28 členských a kandidátských zemí shoduje, pokud jde o drtivou většinu textu, a že v podstatě zůstaly jen tři sporné problémy, ohledně nichž se nepovedlo nalézt kompromis.

3 body na kterých jednání ztroskotala:

1.  způsob sestavování kvalifikované většiny při rozhodování v Radě EU, tedy poměr moci jednotlivých zemí v EU.

2. sestavení Evropské komise. Tento bod směřuje k přijetí formule "jeden komisař za každý stát".

3. schvalování finanční perspektivy jako součást sporu o to, ve kterých oblastech dovolit státům zachování národního práva veta.

Špidla si myslí, že bylo lepší jednání přerušit, než se pokoušet o dohodu za každou cenu, která by mohla být nakonec špatná. "Dávno jsme říkali, že dáváme přednost kvalitě před časem. Kvality se zde prostě nedosáhlo, ve smyslu politické shody. Nepovažuji to za tragédii." dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám