Hlavní obsah

Sudetští Němci prý zaznamenali pozitivní signály z Prahy

NORIMBERK

V Norimberku začal v pátek dvoudenní 57. sudetoněmecký sraz. Jeho motto zní: Vyhnání je genocida - právu na domovinu patří budoucnost. Němečtí historici je označili za "nejagresivnější v dějinách shromáždění" a neodpovídající historické realitě. Předseda krajanského sdružení Bernd Posselt na úvod sdělil, že Sudetoněmecké krajanské sdružení zaznamenalo "pozitivní signály" z Prahy týkající se "uznání bezpráví způsobeného vyhnáním".

Článek

Podle Posselta ale "vyhnáním před 60 lety uskutečnila tehdejší pražská vláda systematické zničení existenční základny Němců v Čechách, což je genocida". Sudetští Němci své letošní heslo vytyčili jen jako výstrahu, aby se nic takového už neopakovalo, a ne jako výraz do minulosti mířící zatrpklosti.

"Příští dva až tři roky budou ve znamení německo-českého dialogu," zdůraznil Posselt. Jako příklad pozitivních signálů označil možné pozvání bavorského premiéra Edmunda Stoibera, který je tradičním patronem sudetských Němců, k jednání do Prahy.

Místopředseda českého Senátu Edvard Outrata z Klubu otevřené demokracie, jeho kolegové Zdeněk Bárta (KDU-ČSL) a Jan Hadrava (US-DEU) spolu s poslancem Svatoplukem Karáskem (US-DEU) navštívili v listopadu Sudetoněmecký dům v Mnichově.  [celá zpráva]

Postoj českého premiéra

O možném pozvání pro Stoibera se nedávno vyjádřil premiér Jiří Paroubek pro česká i německá média. Současně však zdůraznil, že o sudetoněmeckých požadavcích by při této příležitosti jednat nehodlal. "Pokud bych zůstal českým premiérem, snažil bych se co nejdříve s Edmundem Stoiberem sejít. Nechtěl bych ale v takovém rozhovoru jednat o minulosti, protože schůzka šéfů vlád není schůzkou historiků," řekl Paroubek agentuře DPA.

Posselt však v pátek v Norinberku prohlásil, že doufá, že budoucí vláda "udá přesnější termín dialogu". Posselt podle DPA spoléhá především na opětné zvolení sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka.

Když však zástupci sudetských Němců v březnu vyzvali české ústavní činitele, aby zahájili se sudetskými Němci dialog o společné minulosti, vzkázal Paroubek Sudetoněmeckému krajanskému sdružení, že pro českou vládu není partnerem. [celá zpráva] I stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil tehdy prohlásil, že ODS považuje otázky minulosti za "jednou provždy uzavřené".

Reklama

Související články

Paroubek nepovažuje landsmanšaft za partnera

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v pondělí vzkázal Sudetoněmeckému krajanskému sdružení, že pro českou vládu není partnerem. Landsmanšaft o víkendu vyzval české...

Výběr článků

Načítám