Hlavní obsah

Stávka na železnicích v Rakousku skončila

Novinky, ČTK, miv, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/PRAHA/BŘECLAV

Dvanáctihodinová stávka rakouských železničářů v poledne skončila. Obnovením dopravy u našich jižních sousedů se ulevilo zejména okolí Břeclavi a pracovníkům Českých drah (ČD). Problémy však zůstávají. Například vlak Eurocity stále z Břeclavi neodjel a už nabral téměř čtyřhodinové zpoždění. Důvod? Z Rakouska nepřijely lokomotivy, které by čekající soupravy z ČR odvezly.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

"Vlak Eurocity Johann Gregor Mendel například dojel do Břeclavi a čeká na ukončení stávky. Dále byla mimo jiné zastavena doprava mezi příhraničními českými městy a Vídní," sdělil Novinkám o rozsahu nedobrovolné výluky v pohraničních oblastech mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský dopoledne.

Tento stav z velké části, i přes ukončení protestů, trvá. Také pro vlak Eurocity totiž nepřijela lokomotiva.

Cestující o stávce věděli

Stávka rakouských železničářů začala o půlnoci a skončila dnes v poledne. V Břeclavi nezůstala po jejím vyhlášení ani jedna rakouská lokomotiva, ani jeden železničář. "V Rakousku nebrali telefony, nereagovali ani na počítač," řekl Právu přednosta stanice František Maráz.

"Už v pokladně v České Třebové mi řekli, že budu muset čekat na konec stávky," řekla Marcela Šimonová, která měla namířeno do Vídně na návštěvu sestry. O změnách ji prý informoval perzonál ČD.

S přestávkou v Břeclavi byla smířená, jen ji mrzelo, že na situaci nezareagoval majitel stánku na nástupišti. "Dala bych si kávu, ale z automatu ji nechci," posteskla si žena. Další cestující z vlaku kteří měli také namířeno do rakouské metropole, se o stávce dozvěděli teprve od průvodčího. "Postihlo to asi dvacet cestujících. Vesměs ale zprávu o stávce přijali s pochopením," konstatoval vlakvedoucí Jaroslav Filka.

Napadaná reforma

Připravovaná reforma ÖBB počítá s rozdělením železnic na pět společností, které budou fungovat v rámci holdingu.

Odborům se nelíbí především chystané masivní snižování zaměstnanosti a omezování výhod pracovníkům drah. Tím chce vláda dosáhnout snížení závislosti firmy na státních dotacích.

Vliv stávky v ČR

V noci nejel přes ČR mezinárodní rychlík Chopin z Varšavy do Vídně.

Spoj EuroCity Johann Gregor Mendel, který vyjel z Prahy v 6:56 hodin, čeká v Břeclavi. Při příjezdu do Vídně se zpozdí asi o 90 až 120 minut.

Vlak Sobieski z Vídně do Varšavy přes Břeclav a Ostravu pojede v celé trase se zpožděním asi 150 až 180 minut.

Spoj EuroCity Vindobona z Vídně do Hamburku přes Brno, Prahu, Děčín a Berlín pojede se zpožděním asi o 120 až 150 minut.

Jsou zastaveny příhraniční spoje mezi Břeclaví a Vídní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám