Hlavní obsah

Stále víc ruských vojáků odmítá službu. Soudy řeší dezerce i neuposlechnutí rozkazů

Počet případů odmítání služby v armádě v souvislosti s mobilizací vyhlášenou loni na podzim kvůli ruskému vojenskému tažení na Ukrajině přesáhl v posledním dubnovém týdnu tisíc osob. Uvedla to agentura Mediazona.

Foto: Profimedia.cz

Rozdávání mobilizačních rozkazů v Rusku

Článek

Důvodem stíhání vojáků bylo svévolné opuštění místa služby, odmítání uposlechnout rozkaz nebo dezerce, uvedla agentura Mediazona. Upozornila, že se počet případů zvýšil letos v březnu kvůli zpřísnění podmínek mobilizace.

Za měsíc vojenské soudy obdržely k projednání téměř 400 případů. Dubnová data přitom ukazují, že množství mobilizačních soudních kauz neklesá.

Většina končí podmínkou

Převážně šlo o neoprávněné opuštění posádky, které soudy řešily ve více než 950 případech. Na druhém místě pak bylo neplnění rozkazu při mobilizaci.

Výsledky přelíčení se zatím podařilo podle agentury zjistit pouze u každého pátého případu o svévolném opuštění posádky; většina těchto soudů přitom končí podmínkou, uvedla agentura.

Zdůraznila, že v souladu s nařízením ruského prezidenta Vladimira Putina o mobilizaci mohou být vojáci odsouzení k podmíněnému trestu vráceni na frontu.

Zpřísnění trestů

Letos v březnu ruské vojenské soudy přitom řešily jen zhruba polovinu případů spojených s mobilizací. Vojáci, kteří nastoupili službu v armádě na základě smlouvy, i mobilizovaní masově opouštějí své jednotky, odmítají se podřídit rozkazům o nasazení na Ukrajině nebo dezertují z fronty. Už loni přitom ruské úřady zpřísnily tresty spojené s přístupem vojáků i civilistů ke speciální vojenské operaci, jak Moskva označuje válku na Ukrajině.

To se týká také příspěvků na sociálních sítí, komentářů či účasti v akcích nebo vyjadřování názoru, který je v rozporu s oficiální pozicí úřadů. Počítá se s tresty od několika tisíc rublů do 15 let odnětí svobody. To se týkalo mimo jiné i slova „válka“, které bylo zakázáno k označování ruského tažení na Ukrajině.

Plná mobilizace Rusů a agresivní postup na Ukrajině, žádá Klub rozhněvaných vlastenců

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám