Hlavní obsah

Srbské zdravotnictví je krůček od kolapsu

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbské zdravotnictví je na pokraji kolapsu, prohlásil ve středu podle stanice RTS Predrag Kon, hlavní epidemiolog a člen srbského krizového štábu. Podle něj příliv pacientů s covidem-19 do beztak přeplněných nemocnic neustává navzdory zpřísnění restrikcí, které zahrnují podobně jako v Česku zákaz nočního vycházení či uzavření restaurací a barů.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se v Srsku protestuje

Článek

„Situace v Srbsku je velmi vážná,“ přidal se podle RTS Branislav Todorovič, další epidemiolog z krizového štábu. Na klinice v 280tisícové Niši je podle něj 235 pacientů, většina ve vážném nebo kritickém stavu. Jiné ani nepřijímají.

Francie vyhostila bosenskou rodinu. Týrala dceru kvůli nevhodnému příteli

Evropa

Situaci v přeplněných bosenských nemocnicích podle listu Oslobodjenje popsala jedna z tamních pacientek: „Nás nemocných je tu na oddělení 22, oni, zdravotníci, jsou tu dva. Na všechno, od měření teploty přes převlékání a hygienu až po krmení. V nepropustných oblecích a respirátorech se nedusí o nic méně než my nemocní.“

Chorvatsko hlásí víc nákaz než Čína

Vážná situace je také v Chorvatsku, které podle webu dnevnik.hr šokovalo oznámení, že země v celkovém počtu nakažených už předstihla Čínu. „Za pondělí přibylo 1945 nových nákaz, včera celkový počet nakažených překonal 90 tisíc, zatímco Čína má od začátku pandemie kolem 86 tisíc nakažených a denně jich přibývají necelé dvě desítky,“ uvedl web.

Podle něj se Chorvatsko také octlo mezi deseti nejhoršími unijními zeměmi v počtu úmrtí s koronavirem. „Tento žebříček vede Česko s 244,5 úmrtí na milion obyvatel, Chorvatsko je osmé s 79,2 úmrtí na milion obyvatel,“ konstatoval dnevnik.hr.

Černá Hora má zpoždění

Černá Hora podle Nemanji Radojeviče z tamního klinického centra má v protikoronavirových restrikcích zpoždění zhruba 14 dní. Země s 630 tisíci obyvateli má celkem 28 392 nakažených a 405 obětí koronaviru. „Nově nakažení ale začínají přibývat po stovkách. Řešením by byla úplná uzávěra,“ poznamenal.

Paraguayci objevili těla v kontejnerech ze Srbska. Oběti si zřejmě spletly cíl

Amerika

Epidemiology ve Slovinsku straší poměr pozitivních testů. Tvoří 29,5 procenta ze všech provedených. Přesto země, která má poměrně robustní zdravotnický systém a se zaváděním restrikcí neotálela, zvládá koronavirovou krizi ze všech zemí bývalé Jugoslávie nejlépe. Dvoumilionová země hlásí od začátku pandemie necelých 59 tisíc nakažených a 919 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám