Hlavní obsah

Spolupráci s Ruskem chceme pozvednout na novou úroveň, řekl čínský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína chce rozvíjet pragmatickou spolupráci s Ruskem a pozvednout ji na novou úroveň. Podle Reuters to sdělil čínský premiér Li Čchiang svému ruskému protějšku Michailu Mišustinovi, který ve středu končí dvoudenní návštěvu Číny.

Foto: Thomas Peter, ČTK/AP

Čínský premiér Li Čchiang a jeho ruský protějšek Michail Mišustin

Článek

Pragmatická spolupráce mezi Čínou a Ruskem má zatím dobrý trend vývoje a objem vzájemných investic je také na vzestupu, řekl čínský premiér svému ruskému kolegovi. Čínské firmy často zaujaly na ruském trhu místo po těch západních, které se z něho stáhly kvůli ruské agresi proti Ukrajině.

Mišustin je nejvýše postaveným ruským činitelem, který se od loňského února, kdy Rusko rozpoutalo válku, vydal do Pekingu. Čínský prezident Si Ťin-pching byl naproti tomu v březnu na třídenní návštěvě v Moskvě. I on se má ještě s Mišustinem sejít.

Lídři vyspělých ekonomik ze skupiny G7 na nedávném summitu v japonské Hirošimě Peking vyzvali, aby „tlačil na Rusko“ s cílem zastavit jeho agresi vůči Ukrajině. Skupina ale také kriticky upozornila na stav lidských práv v zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři. To vyvolalo odmítavou reakci Číny.

„Nepleťte se do našich věcí.“ Čína se ostře vymezila proti summitu G7

Svět

Reklama

Související témata:
Li Čchiang

Výběr článků

Načítám