Hlavní obsah

„Nepleťte se do našich věcí.“ Čína se ostře vymezila proti summitu G7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Hirošima

Situace okolo Tchaj-wanu není vaše věc. V takovém duchu se Čína ostře vymezila proti společnému prohlášení zemí ze summitu G7, který probíhá až do neděle v japonské Hirošimě. V sobotu o tom informovalo čínské ministerstvo zahraničí.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Summitu G7 v japonské Hirošimě se účastnili také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Země se společně v prohlášení v rámci summitu G7 staví proti „jakýmkoliv jednostranným pokusům změnit silou nebo nátlakem status quo v jihovýchodní Asii“.

V prohlášení se tedy nezmiňují konkrétní spory, ale je evidentní, že bylo namířeno proti Číně a jejím nárokům na Tchaj-wan, jak upozornila agentura Reuters.

Lídři G7 vyzvali Čínu k tlaku na Rusko, na summit přijel Zelenskyj

Svět

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

Čína svůj protest poslala Japonsku jako hostitelské zemi. Čínská diplomacie v něm odsoudila jakékoliv snahy o vměšování do vnitřních záležitostí Číny, a to včetně otázky Tchaj-wanu.

Ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov se proti prohlášení také vymezil, označil jej za nepřátelské vůči Rusku a Číně. Šéf ruské diplomacie tvrdí, že přijatá rozhodnutí mají za cíl omezit vliv obou zemí.

Zmiňoval i sankce uvalené vůči Rusku v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám