Hlavní obsah

Spojené státy zveřejnily snímky mrtvých Husajnových synů

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Spojené státy ve čtvrtek zveřejnily snímky mrtvých synů Saddáma Husajna Kusaje a Udaje. Nejasnosti kolem jejich smrti ale nevyvrátily. Pochybnosti zvyšuje i urychlený převoz jejich těl z Iráku. Bílý dům čelí i další kritice: v Iráku opět zemřeli jejich vojáci. Útočníci napadli jednotku nedaleko města Kajjará. Při střetu zahynuli tři Američané.

Foto: Michal Růžička, © TIC města Brna

MARNÁ LÁSKY SNAHA Andrea Mohylová, Tereza Dočkalová, Vladimír Čapka, Kateřina Janečková, Rodion Zelenkov, David Punčochář

Článek

Vojáci ze 101. výsadkové divize jeli brzy ráno v konvoji do Kajjará asi 300 kilometrů severně od Bagdádu, když na ně útočníci zahájili palbu. Na místě vedle mrtvých zůstaly po atentátnících dva granátomety a puška AK-47. Oznámil to mluvčí armády USA Todd Pruden, podle něhož byl další útok proti Američanům hlášen také z centra Bagdádu.

Od 1. května, kdy prezident George Bush vyhlásil konec velkých vojenských operací v Iráku, tam zahynulo nejméně 44 amerických vojáků. Téměř nemine den, aby z Iráku nepřišly zprávy o dalších mrtvých Američanech.

USA zveřejnily fotografie

Američané zveřejnili fotografie těl synů Saddáma Husajna Kusaje a Udaje ve snaze zahnat obavy mnohých Iráčanů, že se bývalý režim může vrátit. Prohlásil to ve čtvrtek ve Washingtonu ministr obrany Donald Rumsfeld.

Zabití Saddámových synů vyvolalo u Američanů a některých pozorovatelů naději, že se zmenší irácký odpor. Jiní experti však varovali před možnou mstou Saddáma, který je stále zřejmě na živu, a to nejspíše na neznámém místě v Iráku.

Zásah proti Husajnovým synům nejasný

Bílý dům postupně uvolňuje i okolnosti zabití Kusaje (37) a Udaje (39). Podle některých zpráv američtí vojáci v momentu zahájení útoku nevěděli, kdo skutečně napadený dům obývá. Jistotu měli jedinou - jde o vysoce postavené muže bývalého režimu. Jiné zdroje zase tvrdí, že v boji byl zabit jen Kusaj, Udaj prý spáchal sebevraždu. Svědčí o tom zranění jeho hlavy nápadně připomínájící průstřel vedený vlastní rukou.

Těla Kusaje a Udaje odvezena z Iráku

Deník The Washington Post dnes napsal, že těla Kusaje a Udaje byla odvezna ve středu z Iráku. Odlet letadla z Mezinárodního letiště v Bagdádu provázely protesty stovek civilistů zpívajících a skandujících prosaddámovské písně, slogany. "Jsou to teroristi! Jsou to vrazi!", křičel mimo jiné 50letý taxikář Saad Badr. "Američané jsou nevěřící a Husajn je muslim," vysvětluje jednoduše své sympatie 14letý Mohammed Kassem.

Kde jsou nyní těla Kusaje a Udaje, Bílý dům neuvedl. Jejich přemístění ovšem s největší pravděpodobností sleduje jediný účinek, a to psychologický. USA se snaží zabránit vzniku nového kultu přímo v Iráku. Právě místo pohřbení Husajnových synů by se totiž mohlo stát symbolem nové "víry".

Reklama

Související témata:

Související články

Saddámovi synové zabiti při zátahu v Mosulu

Synové svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Udaj a Kusaj zahynuli při úterní razii amerických vojáků v severoiráckém Mosulu. Informaci o jejich smrti...

Saddám Husajn se prý znovu ozval

Husajn ve středu údajně vyzval k zesílenému boji proti americkým silám v Iráku. Měl tak učinit ve zvukovém záznamu, který mu přisoudila a odvysílala arabská...

Výběr článků

Načítám