Hlavní obsah

Saddám Husajn se prý znovu ozval

DPA, ČTK, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Husajn ve středu údajně vyzval k zesílenému boji proti americkým silám v Iráku. Měl tak učinit ve zvukovém záznamu, který mu přisoudila a odvysílala arabská televize al-Arabíja. Nahrávka, jejíž autenticitu nebylo možné ověřit, byla podle televize pořízena 20. července a odvysílána den po zabití Saddámových synů.

Foto: archiv Věra Kovářová

Věra Kovářová s Kurtem Gebauerem.

Článek

Saddám podle televize vyjádřil přesvědčení, že USA v Iráku ani při své vojenské převaze nezvítězí. "Válka neskončila," zdůraznil Saddámovi přisuzovaný hlas.

EU čeká na OSN

Stejná televize spolu s katarskou televizní stanicí al-Džazíra nedávno zveřejnila jinou nahrávku údajného Saddáma, který opět především hrozil Američanům. Washington tehdy s odvoláním na své odborníky připustil, že hlas by opravdu mohl patřit Saddámovi.

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana ve středu prohlásil, že širší zapojení Evropské unie (EU) do stabilizačního a mírového úsilí v Iráku, či účast většího počtu členských a kandidátských zemí závisí jednoznačně na roli, kterou tam bude hrát OSN.

"Otázkou je, zda situace (na místě) změní postoje Spojených států a také Spojených národů natolik, aby umožnila další krok k ústřední roli OSN, která by stanula v čele rekonstrukčního úsilí. Další země by pak byly mnohem ochotnější než dosud," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám