Hlavní obsah

Špatné složení jídla prý zabilo 6 dětí v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Tři mrtvé děti a šestnáct kojenců v kritickém stavu - to je výsledek údajně ochuzených potravin určených malým Izraelcům. Špatné zboží na tamější trh dodala prostřednictvím svého distributora Remedia německá společnost Humana Milchunion. Izraelská vláda v pondělí oznámila, že proti oběma firmám vznese příslušné žaloby.

Foto: Pavel Reichard

Skupina historického šermu Burdýři předvedla vtipné představení ze života pirátské bandy.

Článek

Tel Aviv tvrdí, že závadné zboží bylo dodáno na trh během dubna. Šlo přitom o výživu pro nejmenší děti vyráběnou ze sojových produktů.

Na možný problém ve složení výrobku upozornily nezávisle na sobě případy náhlých poruch centrálního nervového systému u dětí, které byly touto směsí krmeny.

Podváděla firma?

Podle ministerstva zdravotnictví německá společnost dodávala na trh zboží, o němž tvrdila, že je v něm "dostatečné množství vitamínu B1".

To potvrdily také testy potravin provedené ve státní zkušebně. Ke spotřebitelům ale směřovaly produkty s odlišným složením, bez vitamínu B1. Úřad proto tvrdí, že firma klamala zákazníky a ti v důsledku špatných informací nedodávali svým ratolestem dostatek látek nezbytných pro rozvoj jejich nervové soustavy.

Takto živené děti následně utrpěly nezvratné změny mozku způsobené nemocí beri-beri vznikající kvůli nedostatku zmíněného vitamínu. V šesti případech choroba projevující se neurologickými a žaludečními potížemi skončila smrtí.

Zboží i v Německu

Ministerstvo nařídilo německé firme stáhnout zboží z trhu. Podle úředníků ohrozily potraviny přes pět tisíc izraelských dětí.

Firma celou záležitost okomentovala tím, že je "velmi zničena" a "provede všechny kroky" k vyjasnění události. Dodala ale, že jasná souvislost mezi produktem a úmrtími kojenců "neexistuje". Podle ní se podobné zboží prodává i v Německu, kde nejsou hlášeny žádné podobné problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám