Hlavní obsah

Soud zakázal protiválečný pochod před sídlem OSN

DPA, Jan Horák
NEW YORK

Desítky tisíc Američanů se nebudou moci zúčastnit protestního pochodu proti připravované válce USA proti Iráku, jenž se měl konat v sobotu před budovou OSN v New Yorku. Rozhodl o tom soud s odůvodněním, že při tak velkém shromáždění by policie nemohla zajistit bezpečnost.

Článek

List New York Times dnes napsal, že soud tak potvrdil předchozí rozhodnutí newyorské městské správy. Obránci lidských práv reagovali na rozhodnutí obvodního soudu na Manhattanu s velkým rozhořčením. "Rozhodnutí porušuje ústavu USA, která zaručuje svobodu názorů a vyjadřování," prohlásil Victor Kovner, advokát organizátorů protestního pochodu.

Pořadatelé sdružení v organizaci Společně za mír a spravedlnost, jež je zastřešením různých mírových skupin, se chtějí proti rozhodnutí soudu odvolat. Jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, který měl být mezi řečníky na shromáždění, prohlásil, že nemůže pochopit, že "v největším městě hlavní demokratické země světa" je lidem upíráno právo na svobodu vyjadřování.

Úřady demonstrantům nabídly malé náměstí

Soudkyně Barbara Jonesová se ve svém rozhodnutí odvolala také na to, že po 11. září 2001 newyorská městská správa zakázala demonstrace v okolí "ohrožených míst". Newyorské úřady nabídly organizátorům protestního pochodu, jehož se mělo zúčastnit na sto tisíc lidí, uspořádání demonstrace na malém náměstí nedaleko budovy OSN s maximálně deseti tisíci účastníků.

Pořadatelé pochodu však prohlásili, že chtějí v klidu projít kolem budovy OSN, protože tam ministr zahraničí Colin Powell minulý týden "objasnil", proč chtějí USA vést válku proti Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám