Hlavní obsah

Soud vyměřil duchovnímu za atentát na Bali 2,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Indonéský soud odsoudil ve středu radikálního muslimského duchovního Abú Bakara Ba´asyira ke dvěma a půl letům vězení. Uznal ho vinným ze zapojení do krvavých teroristických útoků na ostrově Bali v říjnu roku 2002. Tehdy tam zemřeli 202 lidé.

Foto: Dana Ehlová

Luboš Sluka při oslavě svých devadesátin v Opočně za znění právě opouští Mariánský kostelík.

Článek

"Obžalovanému bylo přesvědčivě a právně prokázáno, že se dopustil zločinného spiknutí, jehož cílem bylo vyvolat požár a usmrtit lidi," řekl soudce na závěr procesu, který začal v říjnu. 

Spojitost s o rok mladším atentátem na hotel Marriott, kde zemřelo 12 osob, se však nepodařilo prokázal: "Neexistují žádné důkazy, že by obviněný dal strůjcům pumového atentátu v Marriottu instrukce, nebo jim jej nařídil spáchat."

V rozsudku pěti soudců také stojí, že Abú Bakar Ba´asyir nebyl přímo zapojen do atentátu na Bali, ale dal k němu jen svolení. Krátce před atentátem se setkal se dvěma jeho strůjci.

Žalobce žádal osm let odnětí svobody za různé teroristické a kriminální činy spojené s bombovými útoky. Právní odborníci očekávali mírný trest, protože žaloba měla velké trhliny. Ba´asyirovi obhájci doufali dokonce ve zproštění viny.

Ba´asyir: Proces nařídil Bush

Ba'asyir rozsudek odmítl: "Nepřijímám verdikt. Odmítám jej a pokládám za tyranii. Jako muslim mám zakázáno jej akceptovat. Bůh ví, že mne bude soudit vyšší soud. Bůh nás chrání před zlem a jeho spojenci. Otevřete prosím jejich srdce, nebo je zničte."

Podle Ba´asyira proces nařídily Spojené státy a prezident George W. Bush byl tím, kdo "najal indonéskou policii, aby mne chytila a poslala do USA".

Austrálie, jejíchž 88 občanů zemřelo na Bali, vyjádřila nespokojenost s výší trestu. "Očekávali jsem delší trest," uvedl australský ministr zahraničí Alexander Downer s tím, že pozůstalí jsou rozčarováni.

S verdiktem jsou nespokojené i USA.

Podezření z napojení na al-Kajdá

Západní vlády obviňují Ba´asiyra, že je duchovním vůdcem teroristické organizace Jemaah Islamiah, která je napojená na mezinárodní síť al-Kajdá.

Jemenec Ba´asyir už jednou stál před soudem. Tehdy se však nepodařilo prokázat, že by byl vinen z osnování a přípravy teroristických činů. Usvědčen byl jen z podílu na pokusech svrhnout indonéskou vládu, z padělání dokumentů a ilegálního vstupu na indonéské území.

Soud mu tehdy nedokázal podíl na balijských atentátech a vyměřil mu čtyři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám