Hlavní obsah

Soud trestal za požár pod Mont Blankem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALBERTVILLE (Francie)

Šest let po ničivém požáru v tunelu pod Mont Blankem mezi Francií a Itálií odsoudil ve středu francouzský soud k trestům vězení osm osob. Další lidé a podniky dostali pokuty. Podle soudců se všichni provinili při neštěstí, při kterém v březnu 1999 zahynulo 39 lidí. Informovala o tom agentura AFP, která v první zprávách psala o čtyřech trestech vězení.

Článek

Francouzský stát byl odsouzen prostřednictvím představitelky ministerstva dopravy Chantal Lecomptové, které justice přiřkla šestiměsíční nepodmíněné vězení a pokutu 1500 eur.

Ke 30 měsícům, z toho k šesti nepodmíněným, byl odsouzen Francouz Gérard Roncoli, který odpovídal za bezpečnost tunelu. Belgický řidič Gilbert Degrave, jehož kamion značky Volvo oheň způsobil, dostal čtyři měsíce podmíněně.

K podmíněným trestům a pokutám 15.000 eur byli dále odsouzeni starosta města Chamonix Michel Charlet (šest měsíců) a tehdejší předseda správy tunelu Rémy Chardon (dva roky).

Tresty nepodmíněného vězení a pokuty dostali také tři Italové, představitelé správy a bezpečnosti tunelu z italské strany.

Společnost Volvo podle očekávání odsouzena nebyla, jelikož podle expertiz za neštěstí nemohla technická závada na kamionu. Vznítila se mouka a margarín, který vezl.

Rodiny obětí výrok soudu uvítaly. "Rozhodnutí odpovídá našim představám. Rozsudky jsou vyvážené... Každý musí odpovídat za své činy, i když byly neúmyslné... Mrtvé nám to samozřejmě nevrátí, ale život pokračuje a toto soudní rozhodnutí nám umožňuje hledět do budoucnosti," řekl podle AFP rodinný příslušník jedné z obětí.

V tunelu osudný den vzplanul chladírenský vůz, jehož řidič ihned utekl. Potom ale uplynulo devět minut, než se na semaforech u příjezdů objevila červená. Do tunelu, který je dlouhý 11,6 kilometru, za tu dobu vjely desítky lidí vstříc jisté smrti udušením v oblacích jedovatého dýmu.

Proces trval dva měsíce a obviněno bylo 16 osob a podniků. Většina z obžalovaných při přelíčení tvrdila, že necítí osobní odpovědnost. Starosta Chamonix se proti rozsudku odvolal. Advokáti ostatních již dříve sdělili, že se proti očekávaným rozsudkům prý nebudou odvolávat.

Tunel byl po požáru tři roky uzavřen a modernizován za 350 milionů eur. Nyní má prý již výkonné větrací zařízení, zřetelně označené únikové cesty a účinná hasicí i záchranná vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám