Hlavní obsah

Soud s Husajnem nejdříve v červnu, hrozí mu trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Saddám Husajn zůstane v americkém zajetí nejméně šest měsíců. Po celou dobu s ním bude zacházeno podle Ženevských konvencí o válečných uprchlících. Pentagon to uvedl ve svém úterním prohlášením. Jako nejbližší termín možného soudu byl prozatím stanoven červen příštího roku.

Foto: Vratislav Konečný

Který z nich je Vojta, Matěj, nebo Kuba, nevím...

Článek

Američtí odborníci nyní procházejí paragrafy mezinárodního práva, podle nichž by mohl být zadržený diktátor případně souzen. 

Spojené státy se zavázaly, že Husajn bude až do procesu držen v důstojných podmínkách, bude moci mj. psát svým blízkým a nebude mučen.

Washington také vyslyšel přání Červeného kříže týkající se možného přístupu k zajatci. Humanitární organizace bude moci dodržování jeho lidských práv průběžně prověřovat.   

Lidské zacházení

Bílý dům zatím nenaznačil, zda zajatce předá nově vytvořenému iráckému Vládnímu soudu (ICG), nebo bude Husajna soudit mezinárodní soud, který by za tímto účelem musel ještě vzniknout.

Americký prezident George W. Bush v pondělí k této věci uvedl, že do procesu "budou Iráčané velmi zapojeni", ovšem musejí slíbit "zachování  principů mezinárodního práva", mj.Ženevských konvencí.

Svržený diktátor zůstane podle neoficiálních informací až do začátku procesu na neznámém místě v Iráku. Zatím se tak nepotvrdily informace americké televize CNN, že v současnosti pobývá v internaci na vojenské základně USA v Kataru.

OSN je proti trestu smrti

Již nyní je jisté, že na bývalého vůdce Iráku čekají obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a plenění státního majetku, čehož se měl odpustit od 14. července 1968 (k moci se dostala strana Baas) do 1. května 2003, tj. ukončení hlavních bojů v Iráku.

Ve světě zatím sílí hlasy proti udělení trestu smrti svrženému diktátorovi. V pondělí to odmítl také generální tajemník Organizace spojených národů Kofi Annan.

"Zatčení Husajna odstranilo stín z vývoje země. Doufám však, že proces s ním proběhne veřejně, aby bylo zřejmé, že vše jde čistými cestami," uvedl Annan s tím, že je "proti udělení trestu smrti".

OSN se v úterý sejde na mimořádné schůzce, jejímž hlavním tématem bude situace v Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám