Hlavní obsah

Soud poslal Erdoganova rivala do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký soud ve středu uznal vinným istanbulského starostu Ekrema Imamoglua za údajnou urážku veřejných činitelů. Rivalovi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana soud zakázal politické působení a poslal ho na dva roky a sedm měsíců do vězení. Verdikt není pravomocný, Imamoglu se nejspíš odvolá.

Foto: Dilara Senkaya, Reuters

Ekrem Imamoglu po vynesení rozsudku před svými podporovateli u budovy istanbulské radnice

Článek

Imamoglu, starosta Istanbulu a člen Republikánské lidové strany, je podle Reuters předpokládaným rivalem současného tureckého prezidenta Reccepa Tayyipa Erdogana v prezidentských volbách v příštím roce.

Politik v projevu v roce 2019 nazval členy nejvyšší istanbulské volební rady „idioty“ poté, co kvůli stížnosti Erdoganovy strany anulovali výsledky komunálních voleb, v nichž porazil Erdoganova kandidáta. Po opakování voleb Imamoglu přesvědčivě vyhrál a ukončil dlouholetou vládu Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) nad městem, uvedla agentura.

Dá-li Bůh, brzy je všechny vymýtíme svými děly a tanky, řekl Erdogan na adresu kurdských milic

Blízký a Střední východ

„Souzeno bude 16 milionů Istanbulců,“ uvedla kancelář starosty v prohlášení před vynesením rozsudku. „Snaží se odepřít starostovi Istanbulu jeho politická práva,“ píše se tam dále.

Po rozsudku starosta vystoupil před budovou radnice a promluvil před příznivci. „Toto rozhodnutí je hanbou pro turecké soudnictví,“ řekl. „Je to nejpevnější vyjádření faktu, že soudnictví se proměnilo v nástroj k trestání disidentů. Je to důkaz, že vládci této země pro ni nechtějí spravedlnost ani demokracii,“ prohlásil.

Reuters připomíná, že i Erdogan byl v roce 1999 odsouzen, a dokonce nakrátko vězněn za údajné nabádání k náboženské nenávisti kvůli recitování básně.

„Rozsudek bude pravomocný až poté, co soud vyšší instance rozhodne, zda jej potvrdí, či nikoliv,“ řekl agentuře Reuters Timucin Koprulu, profesor trestního práva z Atilim University v Ankaře. „Za těchto okolností by nebylo správné říci, že platí zákaz politického působení,“ dodal.

Podle Erdoganových kritiků jsou soudy pod prezidentovým vlivem. Stát to naopak popírá a soudnictví je podle něj nezávislé.

V roce 2023 v Turecku proběhnou prezidentské volby, které rozhodnou, zda bude Erdogan na postu prezidenta pokračovat v dalším funkčním období. Podle Reuters bude výsledek voleb záviset na schopnosti opozice sjednotit se za jedním kandidátem.

Turecko hodlá vtrhnout do Sýrie a Iráku, oznámil Erdogan

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám