Hlavní obsah

Soud OSN označil izraelský plot za nezákonný

Právo, Novinky, DPA, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV/HAAG

Bezpečnostní plot mezi Izraelem a palestinským územím na západním břehu Jordánu je ilegální. Rozhodnutí vydal v pátek Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu. Zároveň vyzval židovský stát, aby již postavené části zboural. Izrael už oznámil, že nebude stanovisko respektovat.

Foto: Josef Zajíc

Masopust Ostrava 2016. 9.2.2016: Vesna .

Článek

"...výstavba plotu a (zavedení) s tím souvisejícího režimu je v rozporu s mezinárodním právem," konstatuje se v dokumentu ICJ.

Pro Izrael nezávazné stanovisko mezinárodního soudu bylo přijato takřka jednomyslně. Z patnácti členů ICJ čtrnáct se stanoviskem údajně souhlasilo, zatímco jeden hlasoval proti.

Podle doporučení, které soud spolu se stanoviskem rovněž přijal, by měl Izrael již postavené části plotu zbourat a nahradit škody vzniklé některým subjektům při budování.

Izrael rozsudek odmítá

"Podřídíme se jen rozhodnutím našeho nejvyššího soudu, a ne tomu v Haagu," rozhodně odmítl možný ústupek v kauze plot izraelský ministr spravedlnosti Joseph (Tommy) Lapid.

Zdůvodnil to tím, že soudci byli převážně ze zemí Evropské unie - tj. států, které "židovský stát příliš nepodporují".

Naopak Palestinci rozhodnutí přivítali. "Je to vítězství mezinárodního práva a políček do tváře izraelské vládě," reagoval v Rámalláhu poradce palestinského vůdce Arafata Nabíl Abú Rudajna.

ICJ se věcí zabýval z popudu Valného shromáždění OSN (VS), neexistují však právní páky k realizaci jeho názoru.

Uspějí Palestinci?

Dosud bylo postaveno asi 200 kilometrů bariéry, vesměs v hustě obydlených lokalitách. Člen palestinské delegace v Haagu Michael Tarazi dnes v telefonickém rozhovoru pro Právo odmítl, že kvůli izraelskému postoji nepřinese verdikt žádnou praktickou změnu.

"Je to rozhodnutí OSN, tedy světového společenství, co více k tomu tedy ještě může řečeno?" prohlásil. "Nakolik se verdikt naplní, nezáleží jen na Izraeli, ale i na dalších státech."

Jeho slova korespondují s názorem izraelských analytiků, podle nichž se nyní bude palestinská vláda snažit kauzu protlačit do RB, jejíž verdikty jsou závazné pro všechny členy OSN.

Izrael však v obdobných případech v Radě spoléhá na veto Spojených států.

Reklama

Související články

Izrael: plot kolem Západního břehu dostavíme

Izraelská vláda ve středu navzdory mezinárodní kritice schválila výstavbu další části mohutného plotu, který buduje na západním břehu Jordánu mezi svým územím...

Výběr článků

Načítám