Hlavní obsah

Američanům se nelíbí plot kolem Západního břehu

DPA, ČTK, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/WASHINGTON

Spojené státy chtějí přimět Izrael k zastavení výstavby bezpečnostního plotu kolem západního břehu Jordánu. Informoval o tom ve čtvrtek izraelský rozhlas s tím, že Washington v této otázce zastává stejné stanovisko jako palestinské úřady.

Foto: Miloš Zikmund

Chválenice, kostel sv. Martina.

Článek

O plotu ve středu jednali již šéfové diplomacií USA a Izraele, Colin Powell a Silvan Šalom, přičemž neskrývali své neshody. "Začíná vznikat nedorozumění s Američany co se týče plotu vzhledem k neznalosti detailů projektu," potvrdil Šalom. Palestinci podle něj zahájili proti plotu rozsáhlou kampaň s tím, že poškozuje jejich zájmy a ohrožuje mírový proces. "Je tomu však právě naopak. Účelem plotu je zastavit teroristické atentáty a snahy o zmaření mírového procesu," zdůraznil Šalom.

O plotu se bude jednat ve Washingtonu

Požadavek na zastavení výstavby plotu má v pátek ve Washingtonu při schůzce s americkým prezidentem Georgem W. Bushem nastolit také palestinský premiér Mahmúd Abbás. Hodlá se také zasazovat o ukončení výstavby židovských osad na palestinských územích.

Abbás podle všeho bude muset docílit v USA určitých výsledků, jinak by mu prý palestinský parlament mohl po návratu vyslovit nedůvěru. Tvrdil to nejmenovaný vysoký palestinský představitel, jehož citovala agentura AP. "Jestliže Abbás nedokáže prosadit pokrok v těchto otázkách, jsme si jisti, že ho čekají obtíže v palestinských ulicích i v parlamentu," sdělil zdroj. Poslanec Saíb Irikát k tomu dodal, že Abbás "se nesmí z USA vrátit s prázdnýma rukama".

Abbás: Izraelci porušují závazky

Abbás měl na setkání s Bushem podle očekávání Palestinců dále zdůraznit, že Izrael neplní své závazky, má armádu ve většině palestinských měst a odmítá propustit palestinské vězně. Izrael přitom ve čtvrtek rozhodl o propuštění asi 400 vězňů, ale Palestinci žádají osvobození všech zhruba sedmi tisíc.

V neděli se má s Bushem setkat v Bílém domě izraelský premiér Ariel Šaron. Izraelci chtějí na oplátku zdůraznit, že palestinská strana neplní jeden z bodů nového mírového plánu, jímž je rozpuštění ozbrojených skupin. Palestinské vedení se domnívá, že by radikální postup proti těmto skupinám vyvolal občanský konflikt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám