Hlavní obsah

Slovenský exprezident Kiska byl shledán vinným z daňového podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okresní soud v Popradě uznal ve středu bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu. Uložil mu podmíněně dva roky vězení a pokutu 15 tisíc eur (368 tisíc korun). Rozhodnutí soudu není pravomocné. Kiska vinu popírá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Kiska

Článek

Případ se týká zaúčtování volebních nákladů Kisky do účetnictví rodinné firmy KTAG. Kiskův obhájce Peter Kubina uvedl, že takovýto případ se ještě nikdy nedostal před soud, protože se nejedná o trestný čin. Podle Kubiny se snažili najít nějaké podobné rozhodnutí slovenských i českých soudů, ale nic takového nenašli.

Obhájce připustil, že zaúčtování nákladů na prezidentskou kampaň do nákladů firmy KTAG byl netradiční marketing. „Pokud by platily právní názory a závěry orgánů činných v trestním řízení prezentované v tomto případě, pak by každé nesprávné zaúčtování nákladů v účetnictví a uplatnění práva na odpočet DPH bylo automaticky trestným činem,“ řekl Kubina. Firma KTAG si neoprávněně uplatnila nárok na vrácení DPH v celkové výši přes 155 tisíc eur (3,8 milionu korun).

Obhájce zdůraznil, že se nejednalo o žádné fiktivní náklady, jak se to běžně stává v případech daňových podvodů, a když daňová kontrola řekla, že to bylo nesprávné, Kiska vše uhradil.

Kiska byl hlavou státu v létech 2014 až 2019. Na druhé funkční období už nekandidoval, založil politickou stranu Za lidi, která se v roce 2020 stala součástí vládní koalice. Pak se Kiska z politiky definitivně stáhl.

Zvažoval jsem sebevraždu, přiznal exprezident Kiska

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám