Hlavní obsah

Soud: Bush překročil na Guantánamu pravomoce

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident George W. Bush překročil své ústavní pravomoce, když zbavil statutu válečných zajatců členy al-Kajdá vězněné na základně Guantánamo, které nyní nemají soudit civilní justice, ani řádné vojenské soudy, nýbrž zvláštní neveřejné vojenské tribunály nazývané komise.

Článek

S odvoláním na tři Ženevské konvence upravující válečné právo tak rozhodl v pondělí ve Washingtonu federální soudce James Robertson v kauze bývalého řidiče Usámy bin Ládina - Jemence Sálima Ahmeda Hamána (34), který čelí obvinění z terorismu proti USA.

Ve zdůvodnění rozsudku, který vyvolal hněvivou reakci vlády, která se okamžitě odvolala, soudce uvedl, že konvence zavazují USA zacházet s Hamádím jako s válečným zajatcem, dokud nebude podle článku 5 třetí Ženevské konvence postaven před tribunál, který určí, že jím není.

"Prezident není porota. Válečné právo zahrnuje třetí Ženevskou konvenci, která vyžaduje proces řádným vojenským soudem, dokud je v pochybnosti Hamádího status válečného zajatce," napsal soudce. Zřizování vojenských komisí dal prezident Bush zelenou 16. listopadu 2001.

Ustavují se podle potřeby v době války. V urychleném a neveřejném procesu v nich rozhodují o vině a trestu nejméně dvě třetiny přítomných členů poroty složené z tří až sedmi důstojníků. Podle civilních obhájců v USA však tyto tribunály omezují přístup obžalovaných k informacím a k přípravě obhajoby.

Reklama

Související články

Husajnův obhájce: irácký diktátor byl mučen

Obhájce iráckého diktátora Muhammad Rušadán tvrdí, že Saddám Husajn byl mučen. V rozhovoru pro CNN uvedl: "Byl týrán stejně jako vězni v Abú Ghrajb." Rušadán...

Výběr článků

Načítám