Hlavní obsah

Soluňský summit: Malé státy zablokovaly návrh ústavy EU

Novinky, Helena Landovská (Pórto Karrás), Lenka Hloušková, AFP, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÓRTO KARRÁS

Malé členské státy Evropské unie včetně Česka zmařily v pátek na eurosummitu v severořeckém přímořském letovisku Pórto Karrás naději Francie, Německa a Itálie na předběžné schválení návrhu evropské ústavy, který vypracoval Konvent o budoucnosti Evropy.

Foto: Dana Kybicová

Vysočina

Článek

Vzhledem k podstatným připomínkám k řadě bodů, zejména ze strany malých států, summit označil navržený text za "dobrý základ pro další jednání" premiérů a ministrů pětadvacítky na mezivládní konferenci, kterou má Itálie svolat v říjnu do Říma.

Evropa má historicky první návrh ústavy

"Dnes jsme prožili velmi důležitý den pro Evropskou unii," oznámil nicméně řecký premiér Kostas Simitis v úvodu páteční tiskové konference. Zdůraznil také, že "poprvé v historii má Evropa návrh ústavy".

Na důkaz ukázal jeho řecký exemplář vázaný v tmavé kůži a se zlatým zdobením. Předseda Konventu, který návrh 16 měsíců zpracovával, Valéry Giscard d'Estaing, pak označil dokument za "vyváženou stavbu" a vyjádřil naději, že po diskusi v mezivládní konferenci se příliš nevzdálí nynější podobě.

Přistupující státy chtějí ještě hodně diskutovat

Francie, Německo a Itálie si sice také přejí, aby konference rychle skončila a text se už příliš nezměnil, ale deset přistupujících států včetně Česka prosadilo přece jen důkladnou diskusi a ukončení konference až po prvním květnu 2004, kdy se stanou plnoprávnými členy EU.

Simitis ovšem zdůraznil, že diskuse musí být ukončena do evropských parlamentních voleb 15. června 2004, s čímž souhlasil i český premiér Vladimír Špidla, který poprvé měl možnost na jednání summitu přednést svůj čtyřminutový příspěvek, a to česky. Ocenil pak práci překladatelů.

Špidla se Svobodou varují před spěchem

"Jednání skončila, jak jsme předpokládali a jak odpovídá názoru ČR," komentoval pak pro novináře výsledek jednání o návrhu Konventu. V ústavě chce "lépe zakotvit rovnoprávné postavení všech členů, lepší rovnováhu unijních orgánů a zachování rotace předsednictví".

Zásadně se staví proti uspěchání diskuse. "Počaté dítě potřebuje devět měsíců, aby se narodilo celé a zdravé," zdůraznil. Také ministr zahraničí Cyril Svoboda je toho názoru, že evropská ústava by se "neměla dostat do inkubátoru, protože to je vždy riziko".

Návrh Konventu je základem další debaty

V textu závěrů summitu, který se sice odehrává asi sto kilometrů od největšího severořeckého města Soluň, ale přesto se do dějin EU zapíše jako soluňský, se tedy píše, že o evropské ústavě se bude dál jednat a návrh Konventu je pro toto jednání dobrým základem. "V tom je obsažena skutečnost, že státy mají k textu návrhu ještě výhrady," shrnul Špidla.

Zítra bude EU hovořit se zeměmi Balkánu

Po tomto hlavním bodu soluňského summitu účastníci při obědě diskutovali o obranné doktríně EU a vztazích k třetím zemím. V sobotu se pětadvacítka sejde k jednání s pěti západobalkánskými státy - s Chorvatskem, Srbskem-Černou Horou, Bosnou-Hercegovinou, Makedonií a Albánií - a dá jim najevo, že s nimi do Unie počítá, ale záleží na nich, kdy se dokáží k členství připravit.

Policie použila na odpůrce EU slzný plyn

Několik tisíc aktivistů se během dne pokusilo prorazit bezpečnostní zátarasy oddělující místo konání summitu od okolního světa. Pořádkové síly musely k uklidnění situace použít slzný plyn. Demonstrace vyvrcholí zítra pochodem v Soluni.

"Jde o pár lidí, kteří se bojí," řekl na adresu státníků z dvaceti pěti zemí student geologie z Athén Amadlia Kourti. "Problémy občanů řeší tím, že se zabarikádují v hotelech," dodal. Kourti byl jeden ze zhruba pěti tisíc účastníků rozprášené manifestace v Pórto Karrás, jež se dnes vydali na zhruba 6 km dlouhý pochod ke komplexu hotelů, kde jednání probíhají. Demonstraci antiglobalistů, ekologických a levicových skupinek nakonec zastavily speciální jednotky, jež k uklidnění situace použily i slzný plyn. Střety údajně vyvolali aktivisté, a to házením kamenů na těžkooděnce.

K předčasnému ukončení demonstrace slzným plynem dnes došlo rovněž ve vesnici Marmarás, kde je ubytována také většina novinářů. Policie tu tímto způsobem uklidňovala asi osmitisícový dav aktivistů odmítajících EU.

Místo summitu střeží tisíce policistů

Z oblasti kolem Pórto Karrás se během summitu stala nedobytná pevnost. Volný průchod k budovám střeží ve stopadesátikilometrovém okruhu přes patnáct tisíc policistů.

Protestní akce vyvrcholí zítra v Soluni, kam se podle organizátorů sjede až padesát tisíc lidí. Na možné nepokoje se vedle pořádkových sil důkladně připravily především zdejší obchody, banky a restaurace, které odstranily z výloh poutače na výrobky nadnárodních společností a stáhly kovové rolety.

Reklama

Související články

Konvent se shodl na návrhu ústavy EU

Ódou na radost a číší šampaňského v pátek oslavil Konvent pro budoucnost Evropy schválení návrhu ústavy EU, kterou příští týden předloží na summitu v řecké...

EU jedná o ústavě

Nejvyšší představitelé evropské patnáctky a desítky kandidátských zemí EU včetně Česka mají dnes na summitu u řeckého Porto Karrás rozhodnout, zda schválí...

Výběr článků

Načítám