Hlavní obsah

Sociální dávky vyplácejí na Slovensku před volbami

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku začali několik dní před parlamentními volbami v předstihu vyplácet sociální dávky. Podle některých pozorovatelů se jedná o předvolební tah vládních stran. Doposud se ještě nikdy nestalo, že by sociální dávky úřady začaly vyplácet o několik dní dříve.

Článek

"Kdyby to úřady neudělaly před volbami, mohl bych to hodnotit jako slušný krok. Teď to musím hodnotit jako předvolební tah," uvedl pro deník SME politolog Miroslav Kusý. Podle socioložky Zuzany Kusé pobírají sociální dávky především nespokojené a frustrované skupiny obyvatel, které by volily opoziční strany.

"V radosti z předčasného vyplácení dávek možná zapomenou na volby. To může být pro vládní strany užitečné," konstatovala. Na Slovensku se očekává rekordně nízká účast ve volbách.

Sociální pojišťovna oznámila, že dávky splatné 18. června začne vyplácet už od 14. června, tedy tři dny před parlamentními volbami. Podobný tah použili také před dubnovými volbami v Maďarsku, kde v předstihu před volbami vypláceli sociální dávky i zvýšené rodinné přídavky. Vládní socialisté volby v Maďarsku vyhráli. Dzurindova strana však má podporu jen deseti procent voličů, zatímco opoziční Ficův Smer třetiny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám