Hlavní obsah

Snížit rychlost vlaku před havárií nešlo, řekl španělský strojvedoucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Compostela
Aktualizováno

Strojvedoucí vlaku, který ve středu ve vysoké rychlosti vykolejil blízko španělského města Santiago de Compostela, si údajně byl vědom nebezpečně vysoké rychlosti a nutnosti soupravu brzdit. Snížit rychlost ale prý nebylo možné. Španělské televizi to v neděli řekl jeden z místních lidí, který strojvedoucího doprovázel po nehodě k ošetření.

Foto: Lalo R. Villar, ČTK/AP

Trosky vlaku na místě neštěstí

Článek

Strojvedoucí Francisco José Garzón, který je v policejní vazbě vyšetřován pro podezření ze zabití z nedbalosti, byl zraněn na hlavě a má poraněná žebra. Když ho jeden z místních dobrovolníků doprovázel k ošetření, řekl mu Garzón, že chce zemřít. Údajně dodal, že „jel moc rychle“ a „bylo zapotřebí brzdit, ale nešlo to“.

Předseda španělské Správy železniční infrastruktury Gonzalo Ferre ovšem tvrdí, že všechny bezpečnostní systémy vlaku fungovaly. Proto označil za viníka nehody strojvedoucího, který podle něj měl začít brzdit již čtyři kilometry před osudnou zatáčkou. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

Vlak v nebezpečné zatáčce před santiagským nádražím víc než dvojnásobně překročil přípustnou rychlost, vykolejil a roztříštil se o betonový koridor. Počet mrtvých se v neděli zvýšil ze 78 na 79, se zraněním v nemocnici leží dalších 70 lidí, z nichž stav 22 je vážný.

Garzón dorazil k soudu

Garzón v neděli dorazil v policejním autě s temnými skly do budovy městského soudu v Santiagu de Compostela. Měl by soudce, pozůstalé i celou španělskou veřejnost informovat o okolnostech jedné z nejvážnějších železničních havárií ve španělských dějinách. Jednání soudu je neveřejné.

Garzón zatím odmítal vypovídat, jeho předpokládaný čtvrteční výslech byl odložen na neděli, údajně ze zdravotních důvodů.

Foto: La Voz de Galicia/Xoan Soler, ČTK/AP

Zraněnému strojvedoucímu Franciskovi Josému Garzónovi pomáhají z místa nehody. Foto z 24. července 2013

Strojvedoucí údajně již dříve přiznal, že vlak výrazně překročil povolenou rychlost. Tento fakt podle médií potvrzují i první údaje získané z palubních záznamníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám