Hlavní obsah

Vlak se zvedl jako na horské dráze, popsal šťastlivec. Lístek si koupil omylem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City

Z Madridu do Ferrolu měl původně cestovat o den dříve. Omylem si ale koupil jízdenku až na středu do rychlíku, který ve velké rychlosti vykolejil u města Santiago de Compostela. Američan Stephen Ward vlakové neštěstí ve Španělsku, největší od druhé světové války, přežil. Má důvod pokládat se za šťastlivce - před čtyřmi lety se vyléčil z rakoviny.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z místa neštěstí krátce po vykolejení vlakuVideo: Reuters/elpais.com

 
Článek

Osmnáctiletý Ward z amerického státu Utah má po nehodě zlomený krční obratel, ale jeho zranění je naštěstí takové povahy, že mohl být propuštěn z nemocnice. Do Španělska přicestoval na misii, je mormon.

Foto: ČTK/AP

Stephen Ward (nejvyšší muž uprostřed) se svojí rodinou

„Bůh má se mnou svůj plán, proto jsem pořád tady. Mám velké štěstí, že jsem toho tolik přežil,“ řekl agentuře AP mladík, jemuž před čtyřmi lety diagnostikovali rakovinu, z níž se vyléčil díky úspěšné transplantaci kostní dřeně.

Do Ferrolu měl původně dorazit v úterý, ale omylem si koupil jízdenku na jiný den. Z Madridu vyrazil ve středu vlakem, který havaroval u Santiaga de Compostela.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Jeden ze zničených vagónů u Ferrolu

Ward si v tu chvíli psal do deníku. Když vzhlédl k informační obrazovce, ta hlásila, že jedou rychlostí 194 kilometrů v hodině. Vyšetřovatelé upozorňují, že v místě nehody byla omezena rychlosti na 80 kilometrů v hodině, a vlak jel víc než dvakrát rychleji. Souprava z trati doslova vyletěla. Podle Warda ale většinu cesty obrazovka ukazovala rychlost 100 kilometrů za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

„Vlak se zvedl z kolejí. Bylo to jako na horské dráze,“ popsal Ward. Dál už si vzpomíná jen na to, že z horní přihrádky spadl jeho batoh. Pak ztratil vědomí. Když se probudil, kdosi mu pomáhal na nohy a ven z vlaku. Ward si myslel, že nakrátko zadřímal, ale potom si uvědomil, že má zakrvácený obličej, a došlo mu, co se kolem děje.

„Všichni byli od krve a z vlaku stoupal kouř. Bylo to tam samý pláč a křik a spousta mrtvých těl. Bylo to příšerné,“ popsal.

Ward chce ve Španělsku zůstat a svoji dvouletou misii u mormonů dokončit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám