Hlavní obsah

Sníh ochromil celý středozápad Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANFURT/VÍDEŇ

Sníh a led ochromil v noci na pátek dopravu v některých oblastech Německa, Rakouska a Nizozemska. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem dokonce muselo zrušit 65 letů, z nichž ovšem 22 bylo zrušeno kvůli stávce v Itálii, ostatní kvůli špatnému počasí. Další lety byly zpožděny.

Článek

Sníh a náledí v noci na pátek způsobily v Německu řadu nehod včetně jedné smrtelné. Řada silnic byla neprůjezdná. Podle policie nastaly ve čtvrtek večer a v noci na dnešek mimořádné dopravní komplikace v některých regionech Hesenska, Porýní-Falce a částečně i Severního Porýní-Vestfálska.

Na některých silnicích v Porýní-Falci a v Hesensku došlo k téměř úplnému ochromení dopravy. Tamní silnice jsou totiž kvůli několikacentimetrové sněhové pokrývce dočasně nesjízdné. Dopravu blokovaly hlavně nákladní automobily neschopné stoupání na kluzkém povrchu vozovek. U Habichtswaldu nedaleko Kasselu ve střední části země uvízlo na silnicích několik autobusů.

V Porýní-Falci si kluzké silnice vyžádaly jednu oběť na životě. U Bad Marienbergu dostal osmnáctiletý řidič při předjíždění na kluzké vozovce smyk a narazil do protijedoucího vozu. Osmnáctiletý řidič utrpěl těžká zranění, kterým v nemocnici podlehl.

Ve východním Hesensku se na silnici B27 převrátil přívěs nákladního vozu. Silnice byla dočasně uzavřena. Ve Frankfurtu nad Mohanem došlo během několika málo hodin k padesátce lehčích dopravních nehod. Mnoho malých dopravních nehod se odehrálo také na silnici A45 v Severním Porýní-Vestfálsku. V zasněžených oblastech počítá policie s dopravními komplikacemi dál.

Rakouské řidiče zaskočil sníh

Sněžení a led na silnicích působí starosti i motoristům v Rakousku. Během čtvrtka došlo především na jihu země k několika dopravním nehodám, které si vyžádaly zranění a hmotné škody, ale naštěstí se obešly bez obětí na životech.

Na dálnici A2 vedoucí z Vídně jižním směrem se kvůli kolizím tvořily dlouhé kolony vozidel. Poblíž Tachelsbergu ve spolkové zemi Korutany se na dálnici A2 převrátil nákladní vůz a náklad starého papíru se rozsypal na vozovku. Následně došlo k několika srážkám, neboť řada řidičů nestačila včas zabrzdit.

Sedm zraněných včetně dvou dětí napočítali během čtvrtka policisté ve Štýrsku. K nejvážnějšímu případu došlo v Tillmitschu v okrese Leibnitz, kde se jednatřicetiletá řidička střetla s protijedoucím vozem. Při srážce utrpěla vážná poranění, její osmiletá a jedenáctiletá dcera i čtvrtý účastník nehody si z ní odnesli lehké šrámy.

Sníh zasypal Švýcarsko

Silně sněžilo v noci ve Švýcarsku. Pod zátěží sněhu začaly padat stromy a zpřetrhaly elektrické vedení v kantonu Bern, jehož značné části zůstaly bez elektřiny. Kvůli sněhu a náledí na výhybkách byla zcela uzavřena trať mezi Basilejí a Aarau. Také vlaky mezi Curychem, kde napadalo přes 20 centimetrů sněhu, a Basilejí musejí jezdit objížďkou. Problémy na železnicích jsou hlášeny i z pohoří Jura mezi Neuchâtelem a Le Locle. 

Ještě před dvěma dny místní orgány varovaly před možnými požáry lesů v důsledku dlouhodobého sucha.

Sníh v posledních dnech pokryl také silnice v Polsku, zatím však změna počasí v této zemi nepřinesla vážnější dopravní problémy. Polské silnice jsou průjezdné, komplikace se mohou objevit ve výše položených horských úsecích. Ani na Slovensku zatím počasí  kalamitní podmínky nevytvořilo, řidiči by však již dnes měli jezdit se zvýšenou opatrností, protože na většině území sněží nebo prší a vzrůstá riziko náledí, varovala Slovenská správa silnic. Horské silnice přes Šturec a Donovaly jsou uzavřeny pro kamiony, jejichž délka přesahuje deset metrů.

Bouře v Nizozemsku a Řecku

Přeháňky způsobily problémy v dopravě také v Nizozemsku, kde se utvořily na silnicích zácpy dlouhé desítky kilometrů. Situaci komplikoval silný vítr o rychlosti 110 kilometrů za hodinu.

Ten způsobil i problémy lodní dopravě. Vlna zranila na palubě kontejnerové lodě u Scheveningenu jednoho námořníka. Záchranná loď také musela pomoci čtyřem jachtařům u ostrova Texel.

V řecké Soluni vypadl dopoledne proud. Řecko zasáhly silné vichřice a už čtvrtý den silně prší, severně od Atén je zaplavena řada silnic. Na poloostrově Peloponés zahynula v autě žena, když ji strhl rozvodněný proud místní říčky. Na Egejské moře se nesmí vyplouvat.

Reklama

Výběr článků

Načítám