Hlavní obsah

Smuteční procesí s Karlem III. vyprovodilo královnu z Buckinghamského paláce. Ke katafalku míří davy

Aktualizováno

Smuteční procesí v čele s králem Karlem III. vyprovodilo královnu Alžbětu II. na její poslední cestě z Buckinghamského paláce. Po mši ve Westminster Hall, kam byla rakev s panovnicí uložena, bude umožněno lidem, aby mohli osobně vzdát Alžbětě II. hold. Na katafalku bude rakev umístěna až do pondělních ranních hodin. Očekává se zájem stovek tisíců lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Živě: Přesun rakve s Alžbětou II. z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatstvíVideo: AP

 
Článek

Procesí vyrazilo v 15:22 středoevropského času. Do Westminster Hall, nejstarší budovy Westminsterského paláce, dorazilo o 40 minut později.

Procesí vedl král Karel III. Podobně jako v Edinburghu ho doprovázely ostatní Alžbětiny děti, princ Andrew, princ Edward a princezna Anne. Tentokrát se k nim přidali i Karlovi synové, princové William a Harry. Královna choť Camilla, Kate, princezna z Walesu, vévodkyně Meghan, Sophie, hraběnka z Wessexu (manželka prince Edwarda) jeli v procesí autem.

Rakev doprovázel Králův oddíl královského jízdního dělostřelectva. Tento útvar o síle 140 vojáků a vojaček slouží jako ceremoniální jednotka během tradičních královských svátků a také se podílí na královské stráži. V průvodu byli rovněž členové Jízdního pluku královské domácnosti.

Rakev je překryta královskou standartou a spočívá na ní britská imperiální koruna.

Foto: Novinky

Převoz královnina těla z Buckinghamského paláce do Westminster Hall

Už minulý pátek zazněly Londýnem dělostřelecké smuteční salvy. V Hyde Parku a Toweru bylo vypáleno 96 ran na počest zesnulé šestadevadesátileté panovnice. A salvy zní i během středečního procesí. Dělostřelci vypálili salvu každou minutu, zaznělo jich 38. Každou minutu oznámil rovněž mohutný úder zvonu.

Vedení letiště Heathrow oznámilo, že během procesí odloží lety, aby přistávající nebo odlétající letadla nerušila smuteční průvod. Cestující tak čekalo zrušení nebo přesunutí spojů, které měly přílet či odlet mezi 14:50 a 16:40 našeho času. Podobná opatření očekává letiště i v pondělí během samotného pohřbu.

Vigilie princů

Poté, co rakev dorazila do Westminster Hall, proběhla mše, kterou vedl arcibiskup z Canterbury. Členové královské rodiny včetně krále Karla III. se následně vrátili auty do Buckinghamského paláce. Provázel je potlesk davů lidí na znamení vyjádření podpory.

Od 18:00 středoevropského času bude rakev s tělem vystavena pro veřejnost. Členové královské rodiny by měli během středečního dne u rakve držet čestnou stráž, tradičně známou jako vigilie princů.

Rakev s Alžbětou II. je v Londýně

Zahraniční

Jde na britské poměry o poměrně novou tradici, která se odehraje teprve potřetí v historii. Poprvé to bylo na pohřbu krále Jiřího v roce 1936, podruhé po skonu královny matky v roce 2002. Vigilie se účastnili výhradně mužští členové rodiny, tentokrát se jí účastní i princezna Anna a manželé či manželky královniných dětí.

Foto: Novinky

Plán fronty na poslední rozloučení

Na poslední rozloučení s královnou se chystají stovky tisíc lidí, poslední odhady hovoří až o 750 tisících lidí. Ti se do fronty, která podle odhadů může mít až 16 kilometrů, scházejí od počátku týdne. Ve středu ale davy začaly opravdu houstnout.

Úřady varují, že čekací doba může přesáhnout 30 hodin, a lidé by tak měli zvážit, zda s sebou brát děti. Do Londýna byly svolány tisíce policistů, na složité organizaci se podílejí další tisícovky dobrovolníků. Zájemce o poslední rozloučení s královnou rovněž čekají bezpečnostní kontroly podobné těm na letištím.

Reklama

Výběr článků

Načítám