Hlavní obsah

Slunce obíhá okolo Země, věří třetina Rusů

Moskva

Více než třetina Rusů věří, že Slunce obíhá okolo Země, více než pětina se domnívá, že lidé a dinosauři žili na Zemi současně, a sedm procent si myslí, že radioaktivní mléko je po svaření bezpečné. Vyplývá to z průzkumu státního střediska VCIOM o vědeckých omylech a nutnosti osvěty v nejrozlehlejší zemi světa. Výsledky průzkumu zaujaly ruská i zahraniční média.

Foto: ESA/ATG medialab

Třetina Rusů věří, že Slunce obíhá kolem Země.

Článek

„Každý třetí Rus – 35 procent – je přesvědčen, že Slunce obíhá okolo Země. Tento ukazatel se za posledních 15 let zvýšil o sedm procentních bodů,“ uvedl VCIOM.

„Koperník ustupuje! Stoupenců geocentrického systému přibývá. Alespoň že počet přívrženců teorie o soužití lidí s dinosaury ubylo!“ napsal VCIOM v narážce na astronoma a matematika Mikuláše Koperníka z přelomu 15. a 16. století, který je pokládán za tvůrce heliocentrické teorie.

Rusové odejdou z ISS? Politováníhodné, ale oficiální zpráva nepřišla, reagují Američané

Věda a školy

V průzkumu podniknutém v roce 2007 bylo o koexistenci lidí a dinosaurů přesvědčeno 30 procent dotázaných. Za posledních 15 let se také ztenčil – a to na polovinu – počet lidí, kteří věří v bezpečnost úpravy radioaktivního mléka svařením (ze 14 na sedm procent).

Celkové zlepšení 

Nicméně 44 procent Rusů se domnívá, že geneticky upravené rostliny mohou vyvolat rakovinu.

„Ačkoliv značná část Rusů setrvává v mylném přesvědčení o obíhání Slunce okolo Země, v případě ostatních omylů klesl podíl lidí poskytující nesprávné odpovědi; celková úroveň znalostí, tedy vědecká gramotnost obyvatelstva, postupně roste,“ usoudila na závěr státní instituce pro zjišťování názorů veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám