Hlavní obsah

Slovenský extremista jde na šest let do vězení za účast na terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetiletý extremista, který vystupoval pod přezdívkou Slovakbro, byl ve čtvrtek po dohodě o vině a trestu odsouzen k šestiletému trestu. Jako první o tom informoval web aktuality.sk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Byl odsouzen za účast na terorismu, šíření extremistických materiálů a popírání holocaustu a za založení, podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod.

„Mladík se k činům přiznal a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu,“ uvedl web.

„Soud posuzoval skutek a dohodu vyhodnotil jako přiměřenou a spravedlivou a návrh o dohodě akceptoval. Schválenou dohodu potvrdil tímto rozsudkem, který nabyl právoplatnost jeho vyhlášením,“ konstatovala soudkyně Ružena Sabová.

Vrah, který před měsícem zavraždil před bratislavským gay barem dva lidi, se ve svém manifestu odvolával právě na odsouzeného extremistu.

Slovakbro na několika veřejných kanálech velebil teroristy bílé rasy, sdílel návody na výrobu zbraní a výbušnin a povzbuzoval k násilnému svržení systému. Hlásil se k militantnímu akceleracionismu, tedy ke snaze přejít od slov k násilným činům.

Slovakbro studoval v České republice a byl zadržen letos v květnu ve spolupráci s českou policií ve svém pokoji na koleji.

Vrah z Bratislavy vzhlížel k pravicovému extremistovi, na jehož zadržení se podílela ČR

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám