Hlavní obsah

Slovensko slaví 60. výročí národního povstání

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Od vypuknutí Slovenského národního povstání (SNP) uplynulo přesně 60 let a v někdejším centru povstání v Banské Bystrici probíhají třídenní oslavy. Slovenská vláda vyčlenila na oslavy přes dvacet miliónů korun. Českou republiku bude na oslavách zastupovat premiér Stanislav Gross.

Foto: Petra Kulhánková
Článek

Slovenská média však kritizují, že na oslavy nepřijede žádný prezident, i když původně mezi pozvanými figurovali hlavy států Visegrádské čtyřky, USA, Ruska, Francie a dalších států. Média to označují za selhání slovenské diplomacie. Na oslavy dorazilo přes tisíc hostů.

Romové se cítí uraženi

Parlament Romů Slovenska se pozastavil nad tím, že na oslavy nebyli pozvání představitelé Romů. "Je to urážka naší národnostní menšiny. Představitelé Slovenské republiky a organizátoři oslav nechtějí přiznat, že v povstání bojovali a umírali také Romové. Další tisíce umučili v koncentračních táborech," uvedl předseda Parlamentu Romů Ladislav Fízik.

Romové žádají slovenskou vládu, aby se omluvila za příkoří z období válečného Slovenského štátu z let 1939 až 1945. Podle odhadů zahynulo v tomto období asi 13 tisíc slovenských Romů.

V rámci oslav bude otevřena nová expozice Muzea SNP v Banské Bytrsici. "Nová expozice je rozdělena na 14 částí a odráží pohled na vznik slovenského odboje od vzniku Čs. republiky až po osudy odbojářů po roce 1948. Některé části jsou zcela nové, další se rozšířili," řekl Právu ředitel muzea Ján Stanislav.

Reinstalace si vyžádala 20 miliónů korun. "Celá videoprojekce byla přepsána na DVD nosiče. Celkově je na ploše 1200 metrů čtverečních k dispozici kolem tisíce trojrozměrných předmětů, stovky fotografií, dobových dokumentů a map," dodává ředitel.

Kontroverzní událost

Pohled na SNP je na Slovensku i nadále rozporný. Národně orientovaní politici označují SNP za vystoupení proti vlastní státnosti. Většina Slováků však uznává, že povstáním se Slovensko připojilo do k evropskému protifašistickému odboji.

"Povstání nesporně patří k významným událostem moderních slovenských dějin. Znevažování SNP i jeho glorifikace škodí povstání. Bylo to protifašistické, protiokupační, nikoliv však protislovenské vystoupení. Bylo namířeno proti tehdejší podobě slovenské státnosti," zdůrazňuje historik Ivan Kamenec. Podle historika spojenci antihitlerovské koalice už předem rozhodli o obnovení Československa. "Bez povstání by se však Slovensko vrátilo do společného státu v nevýhodnější pozici," tvrdí.

Druhá světová válka by i bez SNP skončila porážkou fašistického Německa, ale povstání na Slovensku k porážce přispělo. V zázemí ustupujících německých jednotek se vytvořil vojenský front, který na sebe vázal určitou část německých jednotek. Slovensko přestalo být pro německou armádu bezpečným tranzitním územím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám