Hlavní obsah

Slovensko se připravuje na ekologickou katastrofu

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská civilní obrana monitoruje slovenský úsek řeky Latorica na východě země. Na ukrajinském území totiž došlo ještě ve středu k vážné ekologické havárii, když z poškozeného ropovodu Družba vyteklo do Latorice přesně nezjištěné množství ropy.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Některé exempláře kamélií dosahují úctyhodné výšky až 5m.

Článek

"Máme připravené norné stěny, v pohotovosti jsou hasiči a záchranáři," prohlásil přednosta Krajského úřadu v Košicích Ján Dolný. Slovenští záchranáři doufají, že jejich ukrajinským kolegům se podaří zabránit proniknutí ropy do slovenské části Latorice. Ukrajinci postavili norné stěny asi 85 kilometrů od hranice se Slovenskem. 

Zprávy o rozsahu havárie se rozcházejí

Maďarská agentura MTI uvedla, že z poškozeného svaru ropovodu Družba uniklo až několik tisíc kubíků ropy. Ukrajinci to však popřeli a tvrdí, že uniklo maximálně tisíc kubíků.

Vodohospodářům pomáhá sucho a s ním spojený nízký tok a slabý proud řeky. Podle odborníků zatím znečištění pitné vody na slovenském území nehrozí. Podle agentury MTI jsou škody na ukrajinském území značné, ale v případě proniknutí ropy na slovenské a maďarské území hrozí mezinárodní skandál.

Reklama

Výběr článků

Načítám