Hlavní obsah

Slovensko: referendum začalo, Bratislava už se chystá na oslavy

Novinky, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Referendum o vstupu Slovenska do Evropské unie začalo v pátek ve 14 hodin. Přestože výsledek hlasování je nejistý, v centru Bratislavy se už připravují velkolepé oslavy v režii šéfa diplomacie Eduarda Kukana. Volební místnosti budou otevřeny i zítra. Výsledky hlasování se zveřejní v neděli.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Jak Právu potvrdil mluvčí slovenského Ministerstva zahraničí Boris Gandel Slovensko chce důstojně oslavit rozhodující krok do Evropské unie. "Osobně jsem optimista, co se týče výsledku referenda Věřím, že na náměstí nebudeme smutní, ale budeme mít důvod k oslavě," dodal Gandel.

Hlasovací místnosti se uzavřou v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Koncert za účasti známých slovenských skupin, zpěváků, herců a sportovců začne v pět hodin na Hlavním náměstí a potrvá až do nočních hodin. Očekává se také vystoupení premiéra Mikuláše Dzurindy a není vyloučeno, že právě on oznámí výsledky hlasování.

Oficiální výsledky mají být sice známé až v neděli, ale odborníci předpokládají, že hlasovací lístky budou sečteny mnohem dříve.  

Rozhodování o budoucnosti začalo

V bratislavském volebním okrsku Mlýnské Nivy se od prvních chvil tvořily fronty. Prvním zdejším voličem byla 80letá Marta Lešková, která na otázku Práva, jak se rozhodla, odpověděla: "Hlasovala jsem pro. Chci, aby se moje vnoučata měla dobře."

"Referenda se určitě zúčastním. Hlasovat budu pro vstup do Unie. Myslím si totiž, že pro Slovensko je vstup do unie jedinou možností, jak se ekonomicky postavit na nohy. Věřím, že to bude pro všechny lepší," řekl Právu Karol Ondrejík z Bratislavy.

23letý Dušan Makva z Partizánskeho bude hlasovat také pro vstup. "Pro naši generaci je to velká šance. Navštívil jsem loni Španělsko, kde mi všichni říkali, jak se u nich se po vstupu do unie zvýšila životní úroveň. Vím, že u nás to nepůjde ze dne na den, ale jinou možnost nevidím," dodal.

Je to celé podvod, tvrdí důchodce

Naopak důchodce Bohuš Kuchar se hlasování určitě nezúčastní. "Je to celé podvod. Vláda už předem říká, že referendum pro ně není závazné a do unie půjdeme, i kdyby se hlasování nezúčastnilo dostatečné množství lidí. Tak, proč se tváří, že je to tak důležité hlasování. Jsem přesvědčen, že vstup do unie bude pro Slovensko neštěstím," konstatoval. "Jsem proti vstupu do unie. Západ nás chce kolonizovat, využívat naši levnou pracovní sílu a zaplaví nás svými výrobky," přidala se starší žena, která chce hlasovat proti vstupu Slovenska do unie.

"Věřím, že naše děti a především naše vnoučata se budou mít lépe. Proto budu hlasovat pro vstup do EU," řekla Marta Končeková ze Šamorína. Obává se však, že k urnám nepřijde dostatek lidí. "Příznivci opozice prohlašují, že neúčastí potrestají Dzurindovu vládu. To si neuvědomují, že potrestají především sami sebe a svoje děti?" dodává.

Ve hře je budoucnost země

Nynější hlasování je však celospolečenskou akcí, která rozhodne o směřování země na desetiletí. Varováním pro Slovensko také byla nízká účast na referendu v sousedním Maďarsku, kde se k urnám dostavilo pouze 46 procent voličů. Maďarský zákon však nevyžaduje nadpoloviční účast, takže tamější referendum platné bylo. Na Slovensku by však stejný výsledek znamenal, že hlasování se stejnou otázkou by se podle ústavy mohlo uskutečnit nejdříve za tři roky.

Představitelé politických stran pochopili vážnost situace a poprvé v dějinách samostatného Slovenska všechny parlamentní strany veřejně demonstrovaly jednotný postoj ke vstupu Slovenska do Unie. Předsedové parlamentních stran se na úterním setkání dohodli, že v případě nízké účasti v první den hlasování si vyhrazují právo, aby pomocí médií mobilizovali voliče ještě i v pátek a v sobotu. "Nebudeme vyzývat voliče, aby hlasovali pro vstup do Unie. Pouze je vyzveme k účasti a to zákon umožňuje," uvedl premiér Mikuláš Dzurinda.

Podle průzkumů veřejného mínění se hodlá hlasování zúčastnit asi 60 procent voličů a více než 80 procent slovenských občanů vstup do Unie podporuje. Na skutečnou účast však může mít vliv několik faktorů -od počasí až po nedůraznou vládní kampaň před referendem.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďarsko vykročilo do EU rozpačitým krokem

Jen 45,56 % maďarských oprávněných voličů se dostavilo v sobotu k referendu o vstupu země do Evropské unie. Podle maďarských zákonů však výsledek referenda...

Hlasování o EU v Litvě kopírovalo Maďarsko

Litevští voliči o víkendu rozhodli o přičlenění země k Evropské unii. Pro Brusel hlasovalo téměř devadesát procent zúčastněných v plebiscitu, proti bylo zhruba...

Výběr článků

Načítám