Hlavní obsah

Hlasování o EU v Litvě kopírovalo Maďarsko

Novinky, DPA, ČTK, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

Litevští voliči o víkendu rozhodli o přičlenění země k Evropské unii. Pro Brusel hlasovalo téměř devadesát procent zúčastněných v plebiscitu, proti bylo zhruba devět procent. Podobně jako v Maďarsku i zdejší hlasování o Unii proběhlo za malého zájmu voličů.

Foto: Dana Smrčková
Článek

"Jsem na své krajany opravdu hrdý. Věřím, že Litva vykročila k budoucnosti," uvedl v neděli, těsně po oznámení předběžných výsledků tamější předseda vlády Algirdas Brazauskas.

Na premiérovi byla vidět znatelná úleva i včera dopoledne po konečném vyhlášení voleb, kdy se ukázalo, že vstup do EU podpořilo 89,92 procent zúčastněných, proti bylo jen 8,85 procent. Vilnius se v průběhu víkendového plebiscitu obával, že se zopakuje situace z Maďarska, kde přičlenění k Unii prošlo kvůli nezájmu voličů a podmínce nadpoloviční účasti voličů v referendu jen velmi těsně.

Litevci teď drží palce Polsku

Podobný scénář se odvíjel i v Litvě. Během soboty hlasoval jen zlomek občanů, obdobně mrtvě vypadalo i nedělní ráno. Nepříznivý trend zlomilo až poledne týž den. Ukázalo se, že řada lidí nechala své rozhodnutí na poslední chvíli. Po konečném sečtení všech hlasů se k volebním urnám dostavilo, či své Ano nebo Ne EU zaslalo poštou, 63,3 procenta z 2,6 milionu oprávněných osob.

Předseda Evropského parlamentu Pat Cox i přesto označil výsledek za "vynikající". Pro vstup do Unie se už před Litvou vyslovila Malta, Slovinsko a Maďarsko. Další referendum proběhne na Slovensku, a to 16. a 17. května

Poté, co předseda volební komise oznámil platnost hlasování, premiér Algirdas Brazauskas popřál Polsku, které čeká stejný krok 7. a 8. června, také dobrý výsledek. Totéž popřál i dalším pobaltským zemím - Estonsku a Lotyšsku - kde se hlasování bude konat v září. "Referendum v Litvě bude mít jistě vliv na hlasování ve dvou dalších pobaltských státech, Lotyšsku a Estonsku, a hlavně v Polsku, které bude jako první následovat po Litvě," řekl.

Prezident vyzval Litevce aby přišli k urnám

Z obav o platnost hlasování vyzval prezident Rolandas Paksas  v sobotu večer naléhavě Litevce, aby přišli k urnám a hlasovali pro budoucnost země. Stejnou výzvu jim adresoval i premiér Algirdas Brazauskas, který se nicméně drží své předchozí prognózy, že volební účast dosáhne nakonec 60 procent.

"Nebyli jsme včera ve městě, ale z televize jsme se dozvěděli o nízké účasti a věděli jsme, že se musíme vrátit a volit," řekla lékařka Elena, která hlasovala ve Vilniusu.

"Ano" je podmínkou pro vstup do EU

Datum vstupu Litvy do EU byl stanoven stejně jako pro dalších devět kandidátských zemí na 1. května 2004. Podmínkou je ale úspěšné referendum.

Litva, jejíž obyvatelé jsou ve své většině nakloněni vstupu země do EU (podle předchozích průzkumů veřejného mínění se pro něj vyslovilo 66,3 procenta obyvatel), je první ze tří pobaltských zemí, kde se referendum organizuje. 

Hlasování v Litvě je považováno za kritický test před referendem na Slovensku, které se bude konat příští týden, a v Polsku v červnu, kde je stejná podmínka účasti pro platnost hlasování a obyvatelstvo projevuje určitou apatii. Úspěch referenda v Litvě bude považován za pozitivní signál pro Polsko a Slovensko a bude podnětem pro eurokampaň v dalších pobaltských státech - Lotyšsku a Estonsku - které patří k euroskeptikům a referendum se tam bude konat v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Do EU chce méně než polovina Čechů

Kdyby se v lednu konalo referendum o vstupu Česka do Evropské unie (EU), pro by hlasovala méně než polovina lidí, konkrétně 47 procent. To je o procento méně...

Výběr článků

Načítám