Hlavní obsah

Slovenští politici propagovali EU v liduprázdných ulicích

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Všechny slovenské parlamentní strany podporují vstup země do EU. Shodu se rozhodli předsedové stran demonstrovat společným prohlášením před víkendovým referendem. Z iniciativy prezidenta Schustera se v úterý společně prošli centrem Bratislavy a přesvědčovali občany, aby přišli hlasovat. V devět hodin ráno ale bylo centrum téměř liduprázdné.

Foto: Bára Haušková

Mezi poslední desítkou certifikovaných výrobků v letošním roce jsou díla Jaroslava Křížka z Javorníku.

Článek

"Pojďte hlasovat. Nenechte to na jiné," přesvědčoval prezident Schuster tři ženy nedaleko Michalské brány. S úsměvem jim předával modrý balónek a vlajku EU, aby vzápětí zjistil, že se jedná o německé turistky.  

Náhodní kolemjdoucí neměli šanci vidět politiky ani kvůli hradbě fotografů a kameramanů. Slovenská média totiž chtěla zvěčnit vzácný okamžik, kdy vedle sebe s úsměvem kráčejí prezident Schuster, premiér Dzurinda, předseda Parlamentu Hrušovský, expremiér Mečiar, bývalý prezident Kováč i zástupce Komunistické strany Slovenska.

Na terase kavárny na Hlavním náměstí sedělo několik hostů a politici zamířili k nim. "Přijdete hlasovat?" zeptal se premiér Dzurinda dvou žen. "Ještě nevím, jsme učitelky, máme mizerné platy a už nevěříme žádným slibům," odpověděla jedna z nich. "V unii budete mít určitě vyšší platy," nedal se premiér.

Posezení nad kávou 

Politici si následně sedli společně za jeden stůl a objednali si kávu a čaj. "Mohu doporučit, mají zde výborný štrůdl," přesvědčoval ostatní předseda vlády. "Doneste všem štrůdl, i novinářům a všem ostatním hostům, vždyť premiér to platí," mávl na číšníka prezident Schuster.  

Na dvě volné židle vedle sebe usedli bývalý prezident Kováč a expremiér Mečiar, kteří vedli před několika lety proti sobě nesmiřitelný boj. Podali si ruce a prohodili pár zdvořilých vět. "Čekal jsem, že se mi pan Mečiar omluví," řekl následně novinářům Kováč s narážkou na únos svého syna do Rakouska, ze kterého je podezřelé bývalé vedení Slovenské informační služby v čele s Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. "Nemám se za co omlouvat," reagoval stroze Mečiar.

Mečiar se držel stranou 

Jinak ale procházka proběhla v klidu, jen Mečiar se při ní držel trochu stranou. Politiky doprovázely také známé osobnosti kulturního a společenského života například operní zpěvák Peter Dvorský a bývalý čs. hokejový reprezentant Jozef Golonka. Skupina ukončila procházku před budovou Národního divadla a rozešla se. Větší zájem veřejnosti však celá akce nevzbudila pro špatné načasování. "Já brzo vstávám a pak mám ještě další program," omlouval se prezident Schuster.  

Politici v ranních hodinách v Prezidentském paláci přijali společné prohlášení, ve kterém zdůraznili, že návrat Slovenska do společenství vyspělých zemí bude pro Slovensko přínosem. "Ve chvílích, které jsou důležité pro budoucnost Slovenské republiky i sjednocující se Evropy, jsme se dnes setkali, abychom vás, občany naší společné vlasti, vyzvali k účasti na referendu, které bude 16. a 17. května," uvádí se v prohlášení.  

Politici také na společné tiskové konferenci vysvětlili, že pokud v první den hlasování nebude dostatečná účast, vyhrazují si právo vystoupit ještě v pátek v médiích. "Neporušíme tím moratorium, protože neřekneme lidem jak mají hlasovat, pouze je vyzveme k účasti na referendu," vysvětlil premiér Dzurinda. Podmínkou platnosti referenda je nadpoloviční účast voličů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Maďarsko vykročilo do EU rozpačitým krokem

Jen 45,56 % maďarských oprávněných voličů se dostavilo v sobotu k referendu o vstupu země do Evropské unie. Podle maďarských zákonů však výsledek referenda...

Litevci rozhodují o vstupu své země do EU

Zhruba čtrnáct procent litevských občanů se v sobotu do odpoledních hodin dostavilo k volebním urnám, kde mají svým hlasem rozhodnout o vstupu své země...

Hlasování o EU v Litvě kopírovalo Maďarsko

Litevští voliči o víkendu rozhodli o přičlenění země k Evropské unii. Pro Brusel hlasovalo téměř devadesát procent zúčastněných v plebiscitu, proti bylo zhruba...

Výběr článků

Načítám