Hlavní obsah

Slovenské poslankyni životní minimum nestačilo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská poslankyně Anna Záborská, která se snažila v listopadu vyžít ze životního minima 4500 korun, přiznala, že ke konci měsíce musela sáhnout na rezervy. "Přesné výsledky hospodaření ještě nemám spočtené," uvedla předsedkyně zdravotního výboru parlamentu v pondělí pro deník Nový čas.

Článek

Deník ji o víkendu přistihl při posledním listopadovém nákupu potravin. Do nákupního vozíku si naložila pouze tři rohlíky a litr mléka. Zaplatila něco přes dvacet korun.

"Přivykla jsem si nakupovat do menších košíků. Změnila jsem jídelní lístek a při nákupech vyhledávám slevy," prozradila poslankyně.

Měsíc plný odříkání

Záborská odložila ze zmíněné částky 2500 korun na nájemné a 500 korun na nečekané výdaje. Její kolegové ji v listopadu často viděli jíst v poslaneckém bufetu pouze salát s rohlíkem, nebo párek.

Dodržovala limit na stravu 50 korun na den. Na oběd si vyčlenila 25 korun a dalších 25 rozdělila mezi snídani a večeři. Když měli doma kuře, poslankyně si dala jen polévku a čočkovou omáčku. "Kuře by se mi do limitu určitě nevešlo," říká.

Benzín tankoval výlučně manžel. Do nákladů si nezapočítávala také výdaje spojené s výkonem poslanecké funkce.

Poznatky prý využije

Poslankyně přijala výzvu posluchačky rozhlasu, která ji vybídla, aby si zkusila žít ze životního minima. "Nesnažila jsem se dokázat, že ze 4500 korun se dá vyžít, ale poznatky z tohoto pokusu chci využít v poslanecké práci," vysvětlovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám