Hlavní obsah

Výzva: přežije poslankyně z minimální mzdy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/PRAHA

Poslankyně slovenského parlamentu Anna Záborská obědvá deset deka tresčího salátu a jeden rohlík. Na víc "nemá", a to pokud nechce za jídlo utratit přes padesát korun denně. Koaliční poslankyně se totiž vsadila, že v listopadu se pokusí vyžít ze 4,5 slovenských korun, tj. životního minima. Na podobnou výzvu rádia Impuls reagovali čeští zákonodárci odmítavě.

Foto: Dana Ehlová

Edinburhg Castle - dominanta skotské metropole

Článek

"Tento nápad není z mé hlavy. Byla to vlastně žádost jedné rozhlasové posluchačky," řekla Záborská.

"V přímém přenosu se mě zeptala, zda bych chtěla žít ze 4500 korun měsíčně. Řekla jsem, že ne, a že obdivuji všechny, kteří to dovedou. Její další otázka ale byla, zda to zkusím. Nakonec jsem kývla."

Podrobné účty

Sázka byla uzavřena v pořadu Slovenského rozhlasu Noční dialogy v září. Pro její realizaci zvolila Záborská listopad. "Od prvního do konce měsíce si budu zapisovat všechny výdaje, a to bez nákladů, které souvisejí s výkonem mé poslanecké práce, tj. zvlášť budu platit telefon a výdaje na benzín. Myslím si totiž, že ten, kdo žije ze 4,5 tisíce korun, stejně mobil ani auto nevlastní," vysvětlila slovenské zpravodajské agentuře TASR.

Poslankyně z řad křesťanských demokratů nakupuje jen to nejnutnější, víc než doposud si všímá slev, které nabízejí obchodníci. "Mám ráda sladkosti, kterých jsem se ale nyní musela zříct. Jinak bych se nevešla do stanoveného limitu," dodala zástupkyně slovenských zákonodárců, kteří měsíčně berou kolem 40.000 korun.

Už má schodek

V prvních dnech však padesátikorunovou hranici přešvihla, protože si nakoupila větší množství mouky a cukru. Nyní ale počítá s tím, že díky zásobám základních potravin budou její výdaje nižší.

Poslankyně si pečlivě eviduje účty, aby ji nemohl nikdo nařknout z toho, že podvádí. Na dotaz, zda nechce přijatou sázkou jen trochu zhubnout, odpověděla s úsměvem: "Nebyla bych proti. I když si nemyslím, že levná strava je zároveň racionální," konstatovala Záborská.

Našim se nechce

Většinou vyhýbavě a odmítavě v úterý reagovali zákonodárci na výzvu Radia Impuls, aby se některý z nich pokusil po 30 dnů vyžít s minimální mzdou, tedy 6200 korun.

Základní měsíční plat poslance či senátora je sedmiapůlnásobně vyšší. "Je to nesmysl," řekl k výzvě předseda poslanců ČSSD Petr Ibl. Šéf klubu US-DEU Karel Kühnl na dotaz, zda výzvu rádia vyslyší, nechtěl odpovědět.

Dopis překvapil i poslance Karla Vymětala (KSČM) a předsedu poslanců KDU-ČSL Jaromíra Talíře. "Těžko se mi k tomu vyjadřuje, protože ho (dopis) vidím poprvé," řekl Talíř. "Moc tomu nerozumím, protože osobní výdaje ani tak velké nemám, ale samozřejmě rodinné výdaje už jsou něco jiného. Tam už musím počítat s výdaji na bydlení, s výdaji celé rodiny, které jsou běžné," uvedl Vymětal.

Anketa

Měli by si poslanci zkusit alespoň měsíc žít z minimální mzdy?
ANO
97,2 %
NE
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1488 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám