Hlavní obsah

Slovenská tajná služba prý kšeftovala s prověrkami

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská policie vyšetřuje podezření z obchodování s bezpečnostními prověrkami firem, za nímž údajně figuruje skupina vysokých důstojníků Slovenské informační služby (SIS). Členové tajné služby měli v létech 2003 až 2005 za statisícové úplatky zkreslit podklady pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) ve prospěch společností, které bezpečnostní certifikát dostat neměly.

Článek

V jiných případech prý firmy měly platit za to, že SIS zpracovala špatné hodnocení na konkurenci a ta bezpečnostní prověrku nedostala. "Můžu potvrdit, že Úřad boje proti korupci se těmito podněty zabývá," řekl policejní mluvčí Martin Korch. Policie zahájila trestní stíhání za zneužití pravomocí veřejného činitele, úplatkářství a za vydírání.

Deník SME tvrdí, že podezřelí jsou šéf kontrarozvědky a jeho zástupce. Podle deníku Pravda však zatím konkrétní obvinění nepadlo a vyšetřování pokračuje. Mluvčí SIS Vladimír Šimko tvrdí, že k celému případu zatím tajná služba nedostala žádné informace. Stejně se k celé problematice postavil NBÚ.

Informace o kupčení s informacemi v tajné službě zachytili také poslanci slovenského parlamentu. "Určité podněty jsem dostal od bývalého příslušníka SIS," uvedl poslanec Ladislav Polka. Rovněž výbor na kontrolu NBÚ se podobnými případy v minulosti už zabýval. "Prověřovali jsme několik podnětů od firem a podnikatelů. Jednalo se však o neověřené informace převážně od neúspěšných uchazečů o bezpečnostní prověrku," uvedl předseda výboru Robert Kaliňák.

Bezpečnostní prověrky mají pro firmy velký význam, pokud se chtějí ucházet o státní zakázky. Například na ministerstvu obrany se jedná o miliardové obchody, k nímž se může dostat pouze firma s prověrkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám