Hlavní obsah

Slovenská opozice zablokovala parlament

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenské opozici se v pondělí podařilo zablokovat parlament, když se poslanci opozičních stran neprezentovali, i když byli přítomni v sále. Předseda parlamentu Pavol Hrušovský po třech neúspěšných pokusech zahájit jednání, přeložil začátek schůze na úterý.

Článek

Opozice tak dostála slibu, že v parlamentu ukáže nedostačenou podporu vládní koalice ze strany poslanců po odchodu liberální Aliance nového občana (ANO) z vlády.

Pro začátek schůze bylo potřebné, aby se prezentovalo minimálně 76 poslanců ve 150 členném parlamentu, ale koalici se podařilo postavit na svou stranu pouze 73 vládních a nezávislých poslanců.

"Je to důkaz, že na Slovensku je vládní krize. Nejlepším řešením by bylo zkrácení volebního období a přesunutí parlamentních voleb z podzimu 2006 na jarní termín," řekl Právu předseda nejsilnější opoziční strany Smer Robert Fico.

Místopředseda strany Smer Dušan Čaplovič se domnívá, že premiér Mikuláš Dzurinda by měl předstoupit před parlament a vyvolat hlasování o důvěře. "Pokud by důvěru nedostal, mohl by sám iniciovat předčasné volby," dodal místopředseda opoziční strany.

Podle slov premiéra Mikuláše Dzurindy se koalice v úterý opět pokusí ukázat, že je schopna i nadále v parlamentu prosazovat své záměry. "Nebude to lehké, ale pokusíme se o to," dodal. Pokud parlament nebude usnášeníschopný tři měsíce, podle slovenské ústavy ho může prezident rozpustit a vypsat předčasné volby.

Dohoda s bývalými poslanci ANO

Předsedové tří stran vládní koalice dnes podepsali dohodu s částí bývalých poslanců ANO, kteří byli na nedělním mimořádném kongresu vyloučeni ze strany. Těchto sedm poslanců se zavázalo, že budou podporovat vládu a její program. Jak se ukázalo na zasedání parlamentu, koalici ani tato dohoda nestačila na dosažení alespoň minimální většiny 76 hlasů.

Liberální ANO dnes oficiálně vypovědělo koaliční smlouvu a tím se čtyři poslanci této strany stali součástí opozice. Koaliční smlouva platila od parlamentních voleb v roce 2002.

Vládní krize propukla po odvolání ministra hospodářství a předsedy ANO Pavla Ruska z vlády. Rusko totiž nedokázal důvěryhodně vysvětlit způsob splácení stomiliónové půjčky od soukromého podnikatele.

Gašparovič akceptuje Malchárka

Premiér Dzurinda dnes předložil prezidentovi Ivanu Gašparovičovi návrh na jmenování bývalého místopředsedy ANO Jirky Malchárka do funkce ministra hospodářství. Gašparovič tento návrh akceptoval, ale Malchárka jmenuje do funkce až příští týden po návratu ze Spojených států.

Dzurinda odmítl výhrady tisku, že Malchárek jako bývalý automobilový závodník není ideálním kandidátem na post ministra hospodářství. "Je to především politická funkce," reagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám